Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Az új angio-termek javították az egészségvédelem minőségét

2018.01.17.

Igor Mirović, a tartományi Kormány elnöke, dr. Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár, Bogdan Laban Szabadka polgármestere és dr. Slobodan Puškar, a szabadkai Közkórház igazgatója ma megtekintették a szabadkai Közkórházban az angio-terem helyiségeit, egyiket azon három létesítmény közül, amelyeket a vajdasági regionális kórházakban szerelnek fel. Ezek felszerelésére és a személyzet felkészítésére a tartományi Kormány 190 millió dinárt biztosított. Szabadka mellett angio-termet szereltek fel a zombori Dr Radivoj Simonović Közkórházban és a nagybecskereki Đorđe Joanović Közkórházban is.

11590_1.jpg

Ez azokat a hatalmas befektetéseket tükrözi a vajdasági egészségügyi rendszerbe, amelyek az elmúlt másfél év alatt történtek - nyilatkozta ebből az alkalomból Igor Mirović.  

Sikerült elérnünk azt, amit előttünk még senkinek sem, vagyis eleget tenni annak a követelménynek, hogy minden 300.000 lakosra legyen egy angio terem a keringési betegségekben szenvedők ellátására - mondta Mirović, hozzátéve, hogy mindhárom kórház angio-termében szívkatéterezést és egyéb egészségügyi beavatkozásokat végeznek a keringési panaszokban szenvedőkön.

Emlékeztetett rá, hogy folyamatban vannak a pancsovai kórház, a kevevári pszichiátriai szakkórház felújítási munkálatai, folynak a munkálatok a Vajdasági Klinikai Központban, és vége felé közelednek az újvidéki Mentőszolgálat új épületén is a munkálatok.

Rövid idő alatt sikerül nagyon jelentős előrehaladást elérnünk Vajdaság egészségügyi rendszerében. Több mint 1,8 milliárd dinárt fektettünk be a színvonalasabb betegellátás és a korszerű diagnosztika érdekében – mondta Igor Mirović.

Slobodan Puškar elmondta, hogy szeptember 15-e, a Közkórház angio-terme próbaüzemének a megkezdése óta 70 katéterezést végeztek, néhány heveny infarktust kezeltek és 10 sztentet építettek be és mindegyik beteg jól érzi magát.

Kiemelte, hogy azoknál a betegeknél, akik az első egy-két órában érkeznek, a sztentek beépítésével sokkal kisebb az elhalálozás, sokkal rövidebb a kórházi kezelés, sokkal rövidebb  a lábadozás, kisebb arányú a munkaképesség-csökkenés, majd hozzátette, hogy a nagyobb számú angio-terem lehetővé teszi a nagyobb számú koronarográfiás vizsgálat elvégzését a betegség korai felfedezése, illetve könnyebb és hatékonyabb kezelése érdekében.

Tavaly két nagy feladat várt ránk: kiválasztani a megfelelő helyet a legújabb generációs angio-terem elhelyezésére és felkészíteni az orvosokat és a technikusokat, illetve az angio-teremben működő teljes csapatot. A teremben nagyon komplikált és összetett beavatkozásokra kerül sor, a páciensek gyakran vannak életveszélyben és csak egy jól képzett, összeszokott csapat végezheti el a beavatkozást úgy, ahogyan kell a komplikációk elkerülése végett – hangsúlyozta Puškar.

Laban polgármester elmondta, hogy az angio-terem megnyitása emeli Szabadka és a térség polgárai egészségvédelmének a színvonalát, ezért működése rendkívül jelentős nem csak Szabadka, hanem az egész Észak-bácskai Körzet számára is.

Ha az angio-terem teljes kapacitással dolgozik, lehetővé teszi, hogy a térség betegeit szinte teljes egészében a szabadkai Közkórházban lássuk el. Épp ezért a beruházás mérhetetlen jelentőségű nem csak a szívproblémákkal küszködő páciensek, hanem Szabadka Városa számára is. Biztos vagyok abban, hogy a jövőben is a szerb Kormány és a tartományi Kormány támogatásával folytathatjuk a polgáraink számára jelentős projektek megvalósítását – hangsúlyozta Bogdan Laban.

11590_2.jpg