Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megnyílt az ideiglenes hajléktalan-szállás

2018.01.17.

A Szociális Munkaközpont, a Vöröskereszt és a Caritas szakszolgálatainak a képviselői közösen úgy ítélték meg, hogy megteremtődtek a feltételek ahhoz, hogy a Szabadka Város területén levő hajléktalanok számára a Gaj utca 50-es szám alatt megnyíljon az ideiglenes hajléktalan-szállás. Erre a célra Szabadka Város 2018-ra a költségvetésből 407.000 dinárt hagyott jóvá – nyilatkozta ma a hajléktalan-szállás megnyitásakor Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociális védelemért és egészségügyért felelős tagja.

11591_1.jpg

Elmondta, hogy az ideiglenes hajléktalan-szállás folyamatosan fog dolgozni mindaddig, amíg azt az időjárási körülmények, illetve a mintegy harminc rászoruló személynek a szükségletei a tél folyamán megkövetelik.

A Szociális Munkaközpont a tevékenység irányítójaként utalja be a rászorulókat a központ becslése és aláírt beutalója alapján. A Vöröskereszt biztosítja a szállást, a tisztálkodási eszközöket és az étkeztetést (reggeli, főtt ebédet és a vacsorát), valamint a hivatásos szakemberek és önkéntesek ügyeletét minden nap 7-től 15 óráig, a Caritas pedig önkéntesei révén biztosítja az ügyeletet 15-től reggel hét óráig. A Szociális Munkaközpont szakemberei bejárják és figyelemmel kísérik a szállás munkáját – emelte ki Đukanović, majd hozzátette, hogy tavaly a hajléktalan-szállás 2016. december 22-e és 2017. február 8-a között működött, s ez alatt az idő alatt a szolgáltatásokat 32 személy vette igénybe.

Miroslava Bagavac, a Szociális Munkaközpont igazgatónője elmondta, a Szociális Munkaközpont egyedi elbírálása alapján döntenek arról, hogy elemi csapás esetén ki veheti igénybe az ideiglenes hajléktalan-szállás szolgáltatásait. 

- A Szociális Munkaközpont egyénenként mérlegeli a rászorulók szükségleteit. A becslések szerint a téli időszak és a kedvezőtlen éghajlati viszonyok komoly gondokat okozhatnak, s ezért bizonyos számú hajléktalant az utcákról a szálláson tudnak elhelyezni. Mi végezzük a mérlegelést és egy formális beutalóval küldjük az egyéneket a hajléktalan-szállásra és ugyancsak egy irattal szüntetjük meg a szolgáltatás igénybevételét – emelte ki Miroslava Bagavac.

A szállás működéséhez a teljes logisztikai hátteret, 25 ágyat, tiszta ágyneműt, ruházatot és alsóneműt, valamint egyéni és közösségi tisztálkodási szereket a szállás lakói számára a Vöröskereszt szabadkai városi szervezete biztosította.

– A rászorulók számára a lehetőségekkel és a jóváhagyott eszközökkel összhangban igyekeztünk minél jobb komfortot biztosítani. Úgy tervezzük, hogy a szabadkai Egészségházzal együttműködve biztosítjuk a szállások elhelyezettek számára az orvosi vizsgálatokat is – hangsúlyozta a Siniša Trajković, a szabadkai Vöröskereszt titkára.

11591_2.jpg