Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Tankönyvek a roma származású általános iskolásoknak

2018.01.22.

- Szabadka Város költségvetésében 2017-re 300.000 dinárt  irányoztunk elő tankönyvekre, amelyeket az önkormányzat juttat a roma nemzetiségű gyermekeknek az iskolaelhagyás megelőzése érdekében. A roma közösségből érkező gyermekek, összesen 738-an többnyire három általános iskolában tanulnak. Ezek a Matko Vuković', a Đuro Salaj és a Széchenyi István. A roma népesség gazdasági megerősítése, az iskolaelhagyás megelőzése és a lakhatási feltételek javítása céljából a város a 2018. évi költségvetésben 2,3 millió dinárt különít el – nyilatkozta ma Jasmina Stevanović, a Társadalmi-tevékenységügyi Titkárság titkára a Matko Vuković ÁI-ban megtartott alkalmi ünnepségen, amelyen az ebbe az iskolába járó roma származású tanulóknak tankönyveket nyújtottak át.

11600_1.jpg

Ilija Đukanović, a romák helyzetének a javításával foglalkozó városi tanács elnöke elmondta, hogy Szabadka lett a helyszíne annak a kísérleti projektnek, amelynek célja technikai segítségnyújtás a roma populáció élet- és lakhatási körülményeinek a javításához a nem formális településeken.

A községek és városok kiválasztásáról szóló döntést 2017. december 8-án hozta meg a Pénzügyminisztérium, az Építés-, Közlekedés- és Infrastruktúra-ügyi Minisztérium, az Emberi és Kisebbségi Jogok Irodája, az Európai Integrációs Minisztérium, a Munka-, Foglalkoztatás-, Harcos- és Szociális-ügyi Minisztérium, valamint a Városok és Községek Állandó Értekezletének a képviselőiből álló igazgató bizottság hozta meg.

- Városunkat az együttműködésre a Roma népesség szociális felzárkóztatása elnevezésű projekt keretében választották ki.  A romák szociális felzárkóztatási projektje tartalmazza: a romák szociális felzárkóztatását szolgáló intézményi kapacitások növelését mobil csoportok létrehozásával és működésük támogatásával, a felzárkóztatásukkal kapcsolatos operatív és pénzügyi tervezés támogatásával, valamint civil szervezetek fokozottabb bekapcsolásával a romák szociális felzárkóztatását elősegítő helyi politikák tervezésébe, alkalmazásába és megvalósításuk figyelemmel kísérésébe.  A helyi önkormányzat idén is kész tevékenykedni a városunkban élő roma közösség helyzetének a javításán – hangsúlyozta Đukanović.

Nataša Aleksić, a Városi Tanács oktatásért felelős tagja úgy vélte, hogy ez jelentős lépés az önkormányzat részéről a roma népesség oktatása szempontjából.

- Remélem, hogy az említett három általános iskolában az igazgatók és a pedagógiai asszisztensek kiosztják a tanulóknak a tankönyveket, ami nagy hasznukra lesz mind a második félévben, mind pedig a következő tanévben – emelte ki Nataša Aleksić.

Mirjana Stevanović, a Matko Vuković ÁI igazgatónője köszönetet mondott az önkormányzatnak azokért a lépésekért, amelyek célja megelőzni a roma gyermekek iskolaelhagyását, majd hozzátette, hogy tavaly nem volt nagyobb lemorzsolódás a felső tagozatos roma tanulók részéről.

- A romák helyzetének a javításával foglalkozó bizottság ülésén úgy döntöttünk, hogy következő lépésként a középiskolai iratkozás terén kell tevékenykednünk, mivel az általános iskolákban eddig már elég sok mindent elértünk – mondta Mirjana Stevanović.

Mimica Andrić, a Đuro Salaj ÁI igazgatónője elmondta, hogy a roma gyermekekkel való foglalkozás során eltérő tapasztalatokat szereztek, attól függően, hogy a család mennyire kapcsolódik be a gyermek oktatásába.

- A nehéz szociális helyzetű tanulók ingyenes utaztatása és uzsonnáztatása mellett most 80 tanuló számára 146 tankönyvet kaptunk. Köszönet az önkormányzatnak a jelentős támogatásért – mondta Mimica Andrić.