Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megünnepelték Szent Száva, az iskolák védszentjének a napját

2018.01.27.

Városunk minden általános és középiskolájában gazdag művelődési műsorral ünnepelték meg Szent Száva, az iskolák védszentjének a napját. Szent Száva himnuszával, búzával és az ünnepi kalács megszegésével kezdődött az ünnep a Matko Vuković Általános Iskolában, ahol ezzel együtt kezdetét vette a Szent Száva Gyermeknapok rendezvénysorozata is, amelyet harmadik alkalommal szerveztek meg.

11612_1.jpg

 Az iskola zsúfolásig megtelt tornatermében Mirjana Stevanović, az iskola igazgatónője mondott beszédet. Megköszönte a vendégeknek, hogy jelenlétükkel emelték az ünnep fényét.

Minden tanuló, szüleik és minden dolgozónk nevében idézem Nikolaj püspök szavait, aki szerint az egész világ egy nagy zongora, amelyen mindegyikünk egy billentyű, amelyet ha megérintenek, meghallhatjuk lelkünk visszhangját. Mindannyiunkat elnézve ma nemesnek,  szépnek érzem lelkemet, s ezért köszönet mindenkinek, aki ma velünk együtt van – mondta Mirjana Stevanović.

Jasmina Stevanović, a Társadalmi-tevékenységügyi Titkárság titkára az önkormányzat és a maga nevében köszöntötte a tanulókat és tanulóikat a védszent ünnepe alkalmából, kiemelve, hogy nagy megtiszteltetés érte azzal, hogy ő lehet a Matko Vuković Általános Iskola és a harmadik Szent Száva Gyermeknapok komaasszonya.

- A Szent Száva Gyermeknapok rendezvénysorozata ebből az iskolából indult ki, évről évre mind több iskolára terjed ki, és a város számára jelentős rendezvénnyé növi ki magát. Fontos, hogy minden évben ezen a napon meglátogatjuk az összes iskolát, meggyőződve arról, hogy a gyermekek mi mindent tudnak és akarnak, s hogyan öröklik át azokat az értékeket, amelyekre Szent Száva tanított bennünket - mondta Jasmina Stevanović.

Mint mondta, nagyon fontos, hogy a gyermekek megértsék Szent Száva személyének és munkásságának a jelentőségét, egy olyan személyiségét, aki a legfontosabb dolgokat építette be az iskolákba és az oktatásba, építette a szerb egyházat, államot és kultúrát, és aki arról is ismert volt, hogy békítette a haragosokat, terjesztette a jó szándékot a szomszédok között, s akit nem csak saját népe tisztelt, hanem tisztelték az egész Balkánon.

Ma ünnepi volt a hangulat a Vegyészeti-technológiai Középiskolában is, ahol ugyancsak gazdag műsorral készültek, s amelyen jelen volt Nataša Aleksić, a Városi Tanács oktatásért felelős tagja.

11612_2.jpg

Nikola Matković, az iskola igazgatója köszönetet mondott az önkormányzatnak és a megjelent vendégeknek az ünnep szebbé tételéért, majd emlékeztetett Rastko Nemanjić, azaz Szent Száva életútjára.

- Életművének inspirálnia kell bennünket kötelezettségeink tisztes teljesítésére, a jó, becsületes, őszinte, tisztelettel teli egymásközti viszonyokra – mondta Nikola Matković.

A Đuro Salaj ÁI védszent-ünnepének komaasszonya Nataša Aleksić volt. Akárcsak a többi iskolában, ebben is ünnepi volt a hangulat, ahogyan az illik Szent Száva szellemiségéhez.