Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Hírek

Szabadkán Ápolói Akadémiát létesítenek

2018.02.23.

Ma a Központ II. Gerontológiai Klubban bemutatták a Szerbia és Horvátország közti Regernet határon átnyúló projektet, amelynek megvalósításában a szabadkai Gerontológiai Központ, az eszéki Idősek és Magatehetetlenek Otthona, az apatini Idősek és Nyugdíjasok Otthona, valamint a diakovári Idősek és Magatehetetlenek Otthona vesz részt.   Az 526.000 euró értékű projekt ismertetésén jelen volt Tanja Mišćević, a szerbiai Európai Uniós csatlakozási tárgyalócsoport vezetője, Smiljka Jovanović, tartományi pénzügyi titkár, dr. Nenad Ivanišević, a szabadkai Gerontológiai Központ igazgatója és Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociális védelemért és egészségügyért felelős tagja. 

11695_1.jpg

A projekt keretében kapott eszközökből a Gombkötő utcában felújítják a Központ I-es Gerontológiai Klubot, amelyben megnyílik a Regionális Ápolói Akadémia.

- A Központ I-es Gerontológiai Klubon a munkálatok már márciusban megkezdődnek. Ebben a létesítményben kap helyet a Regionális Ápolói Akadémia, amelyben az idősekről gondoskodó ápolókat képezik ki. A tervben szerepel egy Demencia Központ megnyitása is, amely hiányzik a térségben – emelte ki Ivanišević.

Tanja Miščević hangsúlyozta, hogy Szerbia azon országok egyike, amely a legtöbb pénzt használja fel az előcsatlakozási alapokból, méghozzá éves szinten mintegy 190 millió eurót. Ebből kiemelkednek a határon átnyúló együttműködési projektek, az ehhez hasonló programokkal, amelyeket a gerontológiai központok és a szociális védelmi intézmények valósítanak meg.

Vajdaság Kormánya a szerb fél önrészének a biztosítására négymillió dinárt hagyott jóvá.