Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megtartották a Városi Képviselő-testület 3. rendkívüli ülését

2018.03.02.

Szabadka Város Képviselő-testületének 3. rendkívüli ülésén, amelyet a Városháza Dísztermében tartottak meg, a tanácsnokok szótöbbségével elfogadták az egyetlen napirendi pontot, azaz Rendeletet hoztak Corvin Mátyás emlékművének a felállításáról. Corvin Mátyásnak, a vidék hűbérurának a magyarok királyává való megkoronázásának 560. évfordulója alkalmából állítanak emlékművet Szabadkán, a Corvin Mátyás utca 8-as szám előtt, a Raichle Palota kerítésénél.

11704_1.jpg

Az emlékművet, amely Corvin Mátyás ismert alakját formázza, a szabadkai SUPPORT Kft. vázlatterve alapján kidolgozásra kerülő talapzaton helyezik el, a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet határozatának megfelelően.

A talapzaton a következő szöveg lesz olvasható: „Matthias Rex (1458-1490)“. A talapzat oldalára emléktáblát helyeznek el, szerb nyelven cirill betűs írásmóddal, továbbá magyar, horvát és angol nyelven, a következő szöveggel: „Corvin Mátyás emlékművét 2018-ban emeltette Csákány Lajos, Szabadka Város Önkormányzatának jóváhagyásával.”

Az emlékmű-állításhoz a pénzeszközöket az emlékműállítás kérelmezője biztosítja. Az emlékmű fenntartásáról a Szabadkai Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat gondoskodik. Az emlékművet a Művelődési és Tájékoztatási Minisztériumtól kapott jóváhagyást követően állítják fel.

Szabadka Város Műemlék Bizottsága a 2018. február 21-én megtartott ülésén záróhatározatot hozott, mellyel elfogadta Csákány Lajos, Szabadka, Corvin Mátyás utca 7-8. alatti lakosnak a Corvin Mátyás emlékmű állítására vonatkozó indítványát.

Csákány Lajos 2018. február 19-én kérelemmel fordult Szabadka Város Műemlék  A kérelemben előadta, hogy Corvin Mátyás ezen a vidéken uralkodott 1458-tól 1490-ig, és arról volt ismert, hogy igazságosan bánt alattvalóival. Emellett a belgrádi /nándorfehérvári/ hős, Hunyadi János fia volt.

A kérelmező célja, hogy emléke előtt tisztelegve emlékművet emeljünk Szabadkán, a róla elnevezett utcában, megkoronázásának 560. évfordulója alkalmából. A kérelmező beszerezte és mellékelte az emlékmű állításához szükséges, törvénnyel előírt dokumentumokat. 

A rendelet megvalósításához nem kell külön eszközöket biztosítani a költségvetésből.