Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Oktatási hírek

Az emberi értékek népszerűsítésével az erőszakos magatartás megelőzéséért

2018.03.02.

Idén négy általános iskolát - Matko Vuković, Széchenyi István, Sonja Marinković és Dositej Obradović Iskolaközpont és Diákotthon – ölelnek fel Az emberi értékek népszerűsítése elnevezésű program keretében, melynek célja megelőzni az iskoláskorú gyermekek közti erőszakos viselkedés megelőzéséért – hangzott el a Vöröskeresztben megtartott sajtótájékoztatón. A program március 12-én kezdődik és az általános iskolák alsó tagozatait öleli fel.

11709_1.jpg

Nataša Aleksić, a Városi Tanács oktatásért felelős tagja kiemelte, hogy nem jutottak el hozzá panaszok a kortársak közti erőszak eseteiről, ami azt jelenti, hogy az iskolák eredményesen oldották meg ezeket a helyzeteket.

A kisgyermekek képzése eredményesnek bizonyul. Tisztségemből látszik ez a munka, s ha történik is iskolán belüli erőszak, ennek a képzésnek köszönhetően a gyermekek rendes úton oldják meg ezt a kérdést, így nincs panaszom ebben a témában. Csak a jó megelőzés segít bennünket a jó és egészséges társadalom létrehozásában – hangsúlyozta Nataša Aleksić.

A programot úgy állították össze, hogy segítsen a viselkedési szabályok elsajátításában, a másság tiszteletben tartásában, az egészséges életstílus kialakításában már kisiskolás korban.

Az elképzelés az, hogy minél korábban kezdjük népszerűsíteni a másság, az osztálytárs, a barát, a szülő, a tanár, a tanító tiszteletét, az egészséges magatartási formákat az iskolában, a családban és az utcán. Amikor a másságról beszélünk, a különbözőségek elfogadásáról, akkor egyaránt gondolunk a nemzeti, a vallási, vagy akár a bőrszín szerinti másságra – mondta Predrag Milanović, a program koordinátora.

Tavaly ezt a programot két általános iskolában szerveztük meg, ezek a Matko Vuković és a Széchenyi István.

E két iskola igazgatónője, Mirjana Stevanović és Vesna Vajs  elmondták, mennyire fontos az iskolák partnerként való részvétele ebben a programban, mert a gyermekek megtanulják felismerni az erőszakot és bátorítást nyernek ahhoz, hogy szükség esetén az illetékesekhez forduljanak, anélkül hogy félniük kellene az árulkodóként való megbélyegzéstől.