Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Klimatizálva a Sportcsarnok

2018.03.07.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere, Horvát Tímea alpolgármester, Nemanja Simović, a Városi Tanács sportért és ifjúságért felelős tagja, valamint Tóth Róbert, a Stadion KKV igazgatója ma a Sportcsarnokban üzembe helyezte az új klimatizációs rendszert. A beruházás teljes értéke 24 millió dinár. A négy hónapig tartó munkálatok kivitelezője a szabadkai Cim gas Vállalat volt.

11717_1.jpg

Laban polgármester emlékeztetett rá, hogy a Sportcsarnok ötven éve épült, majd elégedetten állapította meg, hogy végre elkészült a klimatizáció, ami lehetővé teszi a Sportcsarnokban városunk házigazdája legyen nagy európai és világversenyeknek a teremsportokban.

- Köszönöm Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnöknek, hogy kezdeményezésére a szerb Kormány 20 millió dinárt hagyott jóvá erre a projektre. A Város 4 millió dinárral vett részt a finanszírozásban. A projekt megvalósításához jelentős támogatást nyújtott polgártársunk, a kiváló birkózó, Davor Štefanek, a riói Olimpia aranyérmese, a Szerb Sportszövetség elnöke, akivel nagy örömünkre a továbbiakban is jól együttműködünk majd. Az önkormányzat az új sport-infrastruktúra kiépítésében és sportolóink jobb felkészülési és versenyfeltételeinek a megteremtésében igyekszik teljesíteni, amit megígért. A Városi Stadion reflektorvilágítása, a sétaerdei Uszoda buboréksátra után befejeztük a Sportcsarnok klimatizációját is. Az elkövetkező időszakban az Ifjúsági és Sportminisztériummal együtt még egy fontos projektet valósítunk meg, ez pedig a Városi Stadionban az új atlétikapálya kiépítése – hangsúlyozta Bodgan Laban.

Vladimir Bijelović, a Cim gas igazgatója elmondta, hogy a munkálatok négy hónapig tartottak, s hogy elálltak a Sportcsarnok klimatizálásának eredeti elképzeléseitől, így a tervezett chillerek (hideg vizet előkészítő hűtőgépek helyett) hőszivattyúkat építettek be. Ez a megoldás a nyári hónapokban lehetővé teszi a hűtést, az átmeneti időszakban pedig – tavasszal és ősszel – a fűtést.

- Két Midea hőszivattyút építettünk be, amelyek lehetővé teszik a nagy- és a kis-pálya lelátóinak a hűtését. Összesen 8.000 kilogramm lemezcsatornát építettünk be az elosztó elemekkel együtt, továbbá 5.000 kilogramm acéltartót, ami komoly erőfeszítéseket igényelt a generál kivitelezőtől és alvállalkozóinktól is. Pénzügyi kalkulációt nem készítettünk. A szabadkai Távfűtő Művek látja el a létesítményt hőenergiával, de tapasztalataink szerint a fűtési költségek legalább 50 százalékkal alacsonyabbak lesznek – mondta Bijelović.

Nemanja Simović bejelentette, hogy Szabadka már jövőre a serdülő birkózók Európa-bajnokságának a házigazdája lesz. Hozzátette: folynak a megbeszélések a Szerb Röplabda Szövetséggel, de más szakágakkal is arról, hogy esetleg városunk más nagy sportversenyek résztvevőit is vendégül lássa. A Városi Stadion új atlétikapályájának a megépítése mellett – tette hozzá – az elkövetkező időszakban Palicson is új sportpályákat építenénk és szeretnénk felújítani a meglevő sportlétesítményeket is.

- A Janko Pejanović Sport-üdülési Központ évek óta elhanyagolt pályáit visszavettük városi tulajdonba és tavaly decemberben megkezdtük a felújításukat is. Új kézilabda- és kosárlabda-pályát, valamint két röplabda-pályát építünk, megjavítjuk az elhasználódott elektromos világítást is, hogy a pályák az esti órákban is használhatók legyenek. Szándékunkban áll a küszöbön álló majálisig befejezni az összes munkálatot, hogy a pályákat átadhassuk a sportolóknak és a kedvtelésből sportolóknak - emelte ki Nemanja Simović.

11717_2.jpg