Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Montenegró nagykövete Szabadkára látogatott

2018.03.12.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere ma a Városházán találkozott Őexcellenciájával, Branislav Mićunovićtyal, Montenegró belgrádi nagykövetével, aki ma városunkba látogatott. A szívélyes találkozó során, amelyen részt vett Marijana Cupać polgármesteri tanácsos és Nemanja Simović, a Városi Tanács tagja, a két ország kapcsolatairól, a térség és Montenegró egymás közti áruforgalmáról, városunk gazdasági, turisztikai és kulturális potenciáljáról, Szabadka Város és a montenegrói testvérközségek közötti együttműködés fokozásáról cseréltek véleményt.

11725_1.jpg

Laban polgármester kijelentette, hogy Szabadka jó és partneri kapcsolatokat ápol Kotorral, Beraneval és Bijelo Poljeval, s hogy az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet Körzeti Gazdasági Kamarája (ide tartozik Ada, Zenta, Magyarkanizsa, Kishegyes és Topolya község, valamint Szabadka város) és Montenegró között 2017 januárja és decembere között az áruforgalom értéke 23,6 millió dollárt tett ki.

– Megbeszéléseket folytattunk Szabadka gazdasági potenciáljáról, kulturális örökségünkről és soknemzetiségű közösségünkről - amire büszkék vagyunk -, valamint a montenegrói községekkel fennálló kapcsolatainkról. Szó volt Szabadka turisztikai potenciáljáról, Palicsfürdő fejlesztéséről, amiben felhasználhatnánk Montenegró tapasztalatait, mivel az jól ismert idegenforgalmi desztináció. Ma Mićunović nagykövettel ellátogatunk a Népszínház épületébe, amelynek bővítése, felújítása és revitalizálása most zajlik, valamint a kisbajmoki Ipari Övezetbe, ahol több világhírű cég működik, több mint 6.200 dolgozót foglalkoztatva – emelte ki Bogdan Laban.

Mićunović nagykövet úgy ítélte meg, hogy találkozója Bogdan Laban polgármesterrel rendkívül gyümölcsöző volt, s mint mondta, több volt egy udvariassági látogatásnál,majd hangsúlyozta, hogy örömmel tekint a polgári, sokvallású és soknemzetiségű Szabadkára, amelyben a másság nem szül összetűzéseket, s amelyben minden polgár jó viszonyban él a többiekkel.

– Ma – s ez a legfontosabb – megismertettük egymással az összes lehetőséget, hogy együtt fejlesszük együttműködésünket. Hiszem, hogy nagyon fontos az is, hogy megállapítottuk: Szerbia és Montenegró kapcsolatai soha sem voltak jobbak, sikeresebbek és egyszerűbbek, mint most. Mai szabadkai látogatásomat és Laban polgármesterrel, illetve a munkatársaival folytatott megbeszélésemet még egy lépésként írom be országaink kiváló együttműködésének a könyvébe, s építem be Szerbia és Montenegró jó kapcsolataiba – hangsúlyozta Branislav Mićunović.

A Városháza Zöld termében folytatott megbeszélést, a Népszínház épületének a megtekintését és a kisbajmoki Ipari Övezet meglátogatását követően Laban polgármester és Mićunović nagykövet felkereste a Montenegróiak Szabadkai Egyesületét is.

11725_2.jpg