Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadkai nyugdíjasok megkapták az első nyugdíjas-kártyákat

2018.03.14.

Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociális védelemért és egészségügyért felelős tagja és Snežana Marić, a Szerbiai Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap szabadkai kirendeltségének igazgatója ma a Városházán legidősebb polgártársainknak, a nyugdíjasoknak átnyújtották az első nyugdíjas-kártyákat, amelyeket a nyugdíjcsekk helyett használhatnak és amelyek alapján kedvezményekre jogosultak. A nyugdíjas-kártyák kiosztása a Munka-, Foglalkoztatás-, Harcos- és Szociális-ügyi Minisztérium és a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap közös akciója, melynek keretében a Szerb Köztársaságban minden nyugdíjas – a nyugdíj-biztosítási alap kimutatása szerint 1.750.000 – április végéig megkapja az ingyenes nyugdíjas-kártyát.

11730_1.jpg

A nyugdíjas-kártyák átadását követően Đukanović a sajtó képviselőinek elmondta, hogy a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap szabadkai kirendeltségének januári kimutatása szerint városunkban mintegy 33.000 nyugdíjas van, akik április végéig kapják meg ezt az iratot, amely lehetővé teszi nyugdíjas jogállásuk bizonyítását anélkül, hogy fel kellene mutatniuk a nyugdíjcsekket vagy a jogosultságot igazoló határozatot.

Ezáltal a nyugdíjasok biztonságosan igazolhatják jogállásukat, hiszen tudjuk, hogy a nyugdíjcsekk, a tulajdonos teljes neve mellett tartalmazta a nyugdíj összegét, a nyugdíjas címét, emellett pedig a jogosultságról szóló határozat számos olyan személyes adatot is tartalmaz, amelyekkel vissza lehet élni. Fontos tudni, hogy a nyugdíjasok bizonyos előnyöket, kedvezményeket is megvalósíthatnak, mivel a nyugdíj-biztosítási alap már számos szervezettel kötött megállapodást a nyugdíjas-kedvezményekről – hangsúlyozta Ilija Đukanović. 

A szabadkai önkormányzatnak is, akárcsak az ország összes önkormányzatának tárgyalnia kell a különböző intézményekkel, vállalatokkal és szervezetekkel a társadalmilag felelős viszonyulásról, s hogy a nyugdíjasok számára minél több kártyaelfogadó-helyet hozzanak létre, hogy idős polgártársaink bizonyos előnyökhöz jussanak.

Snežana Marić elmondta, hogy Szabadka most mintegy 100 nyugdíjas-kártyát kapott. Ma a Városházán ezeknek egy részét átnyújtottuk a nyugdíjasoknak, a fennmaradt nyugdíjas-kártyákat pedig a nyugdíjasok meghívó alapján vehetik majd át a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap szabadkai kirendeltségében.

A nyugdíj-biztosítási alap nyugdíjas-kártyái ingyenesek, minden nyugdíjas térítésmentesen kapja meg, a nyugdíj nemétől függetlenül, vagyis minden, hogy öregségi, családi vagy rokkant-nyugdíjat kapnak, függetlenül annak összegétől, illetve a nyugdíjasok lakhelyétől. A nyugdíjas-kártyák használatával a nyugdíjasok országunkban egyszerűbben és biztonságosabban bizonyíthatják jogállásukat és élvezhetik a kártya által biztosított kedvezményeket, miközben teljesen védhetik személyi adataikat – mondta Snežana Marić.

11730_2.jpg

Nikola Đerić volt az első szabadkai nyugdíjas, aki átvehette az Alap nyugdíjas-kártyáját.