Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A ROMACTED program megvalósításának támogatása

2018.03.15.

Ilija Đukanović és Nataša Aleksić, a Városi Tanács tagjai ma a Városházán találkoztak Vera Kurtićtyal, az Európa Tanács belgrádi irodájának projekthivatalnokával, valamint a romák társadalmi beilleszkedése szerbiai stratégiájának a megvalósítását figyelemmel kísérő koordinációs testület tagjaival, dr. Nenad Ivaniševićtyel és Danijela Lakatošsal. A találkozóra a ROMACTED elnevezésű program kapcsán került sor, amelynek célja a roma közösség helyi szintű helyes irányításának és erősítésének a népszerűsítése. Ezt a programot együttesen valósítja meg az Európai Unió és az Európa Tanács, amelybe Szerbiából Szabadkával együtt tíz város és község kapcsolódik be.

11733_1.jpg

A sajtó képviselőihez szólva Ilija Đukanović kiemelte, hogy a ROMACTED program célja a roma közösség erősítése mind egyéni, mind pedig kollektív szinten, továbbá az intézmények elkötelezettségének, kapacitásainak, ismereteinek és képességeinek az erősítése a romák társadalmi felzárkóztatásával kapcsolatos munkában, a jó közigazgatás elvének az alkalmazásában, majd hozzátette, hogy Szabadkán erős politikai szándék tapasztalható a városunk területén élő romák helyzetének a javítása érdekében.

- A Városi Tanácsnak a szociális védelemért és az egészségügyért felelős tagjaként, valamint Szabadka Városnak a romák helyzetének a javításával foglalkozó tanácsa elnökeként a megbeszélésen elmondtam, hogy a Tanács jól működik, hogy rendelkezünk a 2021-ig szóló akciótervvel, s hogy Szerbiában talán az egyetlen város vagyunk, amelyben két roma koordinátor is tevékenykedik. Az oktatási rendszerben öt pedagógiai asszisztensünk is van, három az általános iskolákban, kettő pedig az iskoláskor előtti intézményekben, városként pedig pályáztunk az egészségügyi mediátor finanszírozására, amiben kedvező elbírálásra számítunk. Szabadka város kész minden téren cselekedni a romák helyzetének a javítása érdekében, azzal, hogy figyelemmel kísérjük a Szerb Köztársaságban és a térségben megvalósuló összes programot, hogy pályázhassunk, s hogy még inkább javíthassuk városunkban a roma közösség helyzetét – emelte ki Đukanović.

Vera Kurtić a ROMACTED program és az Európa tanács belgrádi irodája nevében megköszönte Szabadka Város vendégszeretetét és a programba való bekapcsolódáshoz szükséges politikai szándékot, amely - mint mondta – rendkívül jelentős a roma közösség, de egész társadalmunk számára is.

Hozzátette: a ROMACTED program 2020 áprilisáig tart, s egyik célja a helyi hatalom tevékenységén keresztül megteremteni a politikai szándékot és a fenntartható politikákat a demokratikus közigazgatás erősítésében és a helyi roma közösségek kapacitásainak a fejlesztésében, hogy a romák hozzájáruljanak a velük kapcsolatos tervek és projektek megformálásához, megvalósításához és az eredmények figyelemmel kíséréséhez.

Nenad Ivanišević elmondta, hogy Zorana Mihajlović, a szerb Kormány alelnöke, a romák társadalmi beilleszkedése 2016 és 2025 közötti szerbiai stratégiájának a megvalósítását figyelemmel kísérő koordinációs testület elnöke maradéktalanul támogatja ezt a programot és Európa Tanács-beli partnereinket.

- Szabadkaiként büszke vagyok rá, hogy Szabadka, a roma nemzeti közösség iránti kedvező gyakorlattal és viszonyulással rendelkező városok egyikeként található az a 10 szerbiai község és város között, amelyekben ez a program megvalósul. A Szabadkához hasonló soknemzetiségű közösségekben fontos kiemelni, hogy az állam és az Európa Tanács-beli partnerek, valamint az önkormányzat is gondot visel minden polgárról nemzeti hovatartozásától, bőrszínétől vagy szexuális beállítottságától függetlenül. A Koordinácós testület tagjaiként támogatjuk az ilyen projekteket, mert úgy véljük, hogy az egyenjogúság, a diszkrimináció-ellenesség és mindaz, amiről Szerbia ismert, rendkívül fontos. Fontos, hogy a Szerb Köztársaság minden polgára rendelkezzen minden joggal, nemzeti hovatartozásától függetlenül. Ugyancsak folytatjuk az együttműködést az Európa Tanáccsal és Szabadka Városával is – mondta Ivanišević.

11733_2.jpg