Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Đorđe Milićević, a tartományi Kormány alelnöke Szabadkára látogatott

2018.03.27.

Đorđe Milićević, a tartományi Kormány alelnöke mai szabadkai munkajellegű látogatásakor úgy ítélte meg, hogy az elmúlt közel két év alatt a tartományi Kormány és a szabadkai önkormányzat együttműködése igen eredményes volt. Milićević a Városháza Zöld termében Bogdan Laban polgármesterrel és munkatársaival megbeszélést folytatott a számos területen esedékes együttműködés további irányairól, külön hangsúlyt helyezve Szabadka és Palics gazdasági és turisztikai potenciáljainak a fejlesztésére.

11753_1.jpg

- Az elmúlt időszakban a tartományi Kormány több mint 900 millió dinárt fektetett be számos szabadkai projektbe, amelyek között szerepel a Népszínház, az angio-terem felszerelése, a kommunális és közlekedési infrastruktúra fejlesztése – mondta Milićević, majd hozzátette, hogy a projektek jó része a Tartomány, a Köztársaság és Szabadka Város együttműködésében valósul meg.

A megbeszélést követően Milićević alelnök és Laban polgármester Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási titkárral, Vladimir Batez tartományi ifjúsági és sportügyi titkárral, Nemanjom Simovićtyal, a Városi Tanács tagjával és Jasmina Stevanovićtyal, a városi Társadalmi-tevékenységügyi Titkárság titkárával bejárta az Egyetemista Központot (az otthont és a menzát), valamint a Jovan Mikić ÁI felújított sportpályáját. 

Az Egyetemista Központban a tartományi Kormány, a köztársasági Kormány és Szabadka Város közös beruházásában nagyobb részt felújították a mosdókat és a szobákat, valamint a menza új világítást kapott. Ezek a munkálatok több mint 15 millió dinárba kerültek.

- Folytatjuk a beruházásokat az oktatási, az egyetemista- és tanulói jóléti létesítményekbe, mert ezeket prioritásként jelöltük meg – mondta Milićević, hozzátéve, hogy jelentős eszközöket fordítanak az általános iskolák és a sportpályák felújítására, amelyek között szerepel a szabadkai Jovan Mikić Általános Iskola sportpályája is.  A tartományi Kormány 2017-ben közel 90 millió dinárt irányzott elő az iskolai sportpályákra és hiszem, hogy idén ez az összeg meghaladja a 100 millió dinárt. Ezáltal megkísérelünk mind a 45 önkormányzat összes általános és középiskolájában jobb feltételeket teremteni a gyermekek sportolásához.

Mint ahogyan ígértük, az új sport-infrastruktúra kiépítése és az oktatási létesítményekbe való beruházások a szabadkai önkormányzat egyik prioritása, emlékeztetett rá Laban polgármester, majd hozzátette, hogy a Jovan Mikić Általános Iskola a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárságnak, valamint Szabadka Városnak köszönhetően 2017 októbere óta gazdagabb a felújított sportpályával, amely tartán borítást kapott.

11753_2.jpg

- A projekt teljes értéke 2.450.000 dinár, amiből a Tartomány kétmillió dinárt biztosított, a fennmaradt 450.000 dinárt pedig Szabadka Városa biztosította. Az új, tartán borítású sportpálya növeli a testnevelés színvonalát és csökkenti a gyermekek sérülésének a veszélyét – emelte ki Bogdan Laban.

Ebben az iskolában, mint mondta, a nyári tanteremre tavaly közel egymillió dinárt különítettünk el, az iskola előtti parkoló rendezése közel 400.000 dinárba került, a sporteszközökre pedig mintegy 800.000 dinárt költöttünk.

- A 2018-as évben a Város költségvetéséből a tornaterem nyílászáróinak cseréjére 2,8 millió dinárt tervezünk, az elektromos hálózat tervei 250.000 dinárba kerülnek, a tartományi oktatási titkárságnak az elektromos hálózatok felújítására kiírt pályázatán való részvételhez pedig a városi költségvetésből 700.000 dinárt különítünk el – mondta Laban polgármester.

Elégedetten állapította meg, hogy egy jelentős társadalmi projekt megvalósítását kezdeményezték köztársasági szintről, a tartományi Kormány hathatós támogatása mellett pedig ennek köszönhetően eredményesnek bizonyult az egészségügyi és szociális-védelmi, oktatási és egyetemista jóléti intézmények több éve megkezdett projektje.

- Igyekszünk magas szintre emelni azokat a feltételeket, amelyekben az iskolák működnek és amelyekben az egyetemisták élnek, mert mindannyiunk közös érdeke, hogy gyermekeink és egyetemistáink elégedettek legyenek és elégedett fiatalokká fejlődjenek – hangsúlyozta Bogdan Laban.

11753_3.jpg