Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadka is részt vesz a Szabályos a biztonságos megmozdulásban

2018.04.11.

A Szerb Vasutak Infrastruktúra Vállalatának oktató-csoportja a Széchenyi István Általános Iskolában előadást tartott a Szabályos a biztonságos elnevezésű kampány keretében, amelyet az általános iskolák alsó tagozatos tanulói számára szerveztek. A multimediális bemutató célja interaktív módon megismertetni a gyermekeket az alapvető biztonsági és magatartási szabályokkal a vasúti vágányok és a vasúti átjárók közelében.

11778_1.jpg

A bemutatón jelen volt Nataša Aleksić, a Városi Tanács oktatásért felelős tagja is, aki a sajtó képviselőinek elmondta, hogy az oktató-csoport egy nap alatt három, egymástól területileg közeli iskolát tud bejárni, s hogy ma a Széchenyi István ÁI mellett hasonló előadásokat tartanak a Đuro Salaj és a Matko Vuković általános iskolákban is.

– Szerdán, április 18-án az előadásokat a Kizúr István, a Jovan Jovanović Zmaj és a Jovan Mikić iskolában rendezik meg, április 25-én pedig a Sonja Marinković iskolában, valamint az új-zsedniki és a nagyfényi általános iskolában. A tudományos kutatások és a statisztikai adatok egyértelműen bizonyítják, hogy a legkisebbek körében az oktatásnak ez a módja a leghatékonyabb a potenciális veszélyek megértésében, illetve annak a ténynek az elfogadásában, hogy csak a szabályos a biztonságos – emelte ki Nataša Aleksić.

Nenad Stanisavljević, a Szerb Vasutak Infrastruktúra Vállalatának sajtófelelőse emlékeztetett rá, hogy 2017 augusztusában megnyílt a felújított és korszerűsített vasúti átjáró a Szabadka-Bogojevó-államhatár-Erdőd magisztrális vasútvonal és a Grabovac (Proletár brigádok) utca kereszteződésében. Ennek felszerelését Szabadka Város és a Szerb Vasutak Infrastruktúra Vállalata finanszírozta. Mint mondta, a szabadkai önkormányzat és a társadalmilag felelősen gazdálkodó vállalat közös beruházással tesznek biztonságossá még két szabadkai vasúti átjárót, a Koper utcában és a Bajai úton.

– A Szabadka Város és a Szerb Vasutak Infrastruktúra Rt. közötti együttműködés példaértékű, amelyet megpróbálunk átadni az ország más önkormányzatainak is. Szabadka város területén 51 vasúti átjáró van, ezért úgy vélem, hogy nagyon fontos ez a megmozdulás, amelynek során az elkövetkező időszakban kilenc szabadkai általános iskola alsó tagozatos tanulóit megismertetjük az alapvető biztonsági és magatartási szabályokkal a vasúti vágányok és a vasúti átjárók közelében – hangsúlyozta Stanisavljević.

A Szabályos a biztonságos kampányt támogatja a vasutak nemzetközi tömörülése, valamint az ILKAD nevű nemzetközi szervezet, amelynek a Szerb Vasutak Infrastruktúra Vállalata teljes jogú tagja, s amelynek feladata a vasúti átjárókon a balesetek megelőzésével kapcsolatos sajtó- és oktatói tevékenység.

A kampányt azokban a községekben és városokban szervezik meg, amelyekben a legnagyobb a vasúti forgalom, illetve amelyekben eddig történtek balesetek a vasúti átjárókon, különösen pedig Szerbiának azon részeiben, amelyekben a korszerűsítés után jelentősen megnő a vonatok sebessége, illetve több év után felújítják a vasútvonalakat és ismét beindítják a vasúti utasszállítást.