Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A Horvátország-Szerbia határon átnyúló együttműködési projektekre 2020-ig 40 millió eurót biztosítottak

2018.04.17.

A Városháza Dísztermében megtartott konferencián ünnepélyesen kihirdették a Horvátország-Szerbia Iinterreg IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 közötti időszakra szóló projekt-benyújtás második kiírását. A program célja erősíteni a határ menti területek szociális, gazdasági és területi fejlődését. A program költségvetése 40 millió euró, négy prioritás projektjeire oszlik el. Ezek a foglalkoztatás, szociális felzárkózás és egészségügy; a környezetvédelem, kockázat-megelőzés és energiatermelés; turizmus, kulturális és természeti örökség; a kis- és közepes vállalatok versenyképessége és fejlesztése.

11787_1.jpg

AZ európai regionális együttműködési programról van szó, amellyel folytatódik Horvátország és Szerbia eredményes együttműködése. A programterület négy észak-keleti horvátországi megyét és öt észak-nyugati szerbiai közigazgatási körzetet ölel fel, amelyekben mintegy 2,3 millió lakos él.

A program teljes költségvetése 40 millió euró, amelyet az Európai Unió, valamint a részt vevő országok biztosítanak, ebből az IPA eszközök értéke 34,6 millió euró. A projekt-előkészítés koordinátora a horvát Regionális Fejlesztési és Európai Uniós Alapok Minisztériuma, az operatív megvalósítás a horvát Regionális Fejlesztési Ügynökség feladata, az Irányító Hatóság pedig a szerbiai nemzeti testületként az Európai Integrációs Minisztérium. 

A konferencián részt vett Mihajilo Dašić, a szerb Európai Integrációs Minisztérium miniszterhelyettese, Kristina Bilić, a Regionális Fejlesztési és Európai Uniós Alapok Minisztériumának minisztere, Joana Kirilo, az Európai Bizottság Regionális és Urbánus Politikája Főigazgatóságának képviselje, Stela Arneri, a Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója, Anđelka Hajdek, a program Irányító Hatóságának képviselője és Davor Skočibušić, a Program Közös Titkárságának a vezetője.

A bevezető konferencia során a horvát és szerb állami, községi és városi intézmények, egyesületek képviselőit tájékoztatták a program tartalmáról és céljairól, a projekt-benyújtási felhívás második kiírásáról, illetve ismertették az első projekt-benyújtási kiírás eredményesen megvalósított projektjének jó gyakorlatát.

Ivana Anđelković, Szabadka Város Turisztikai Szervezetének képviselője és Miroslava Babić, a Városi Tanács tagja ismertették az S.O.S. projektet, amelyet az elkövetkező két év alatt valósítanak meg, 2019 augusztusának végéig. A projekt értékeli Eszék és Szabadka kulturális hagyatékát a szecessziós időszak örökségének a felújításával és határon átnyúló integrációjával, valamint egy új, közös idegenforgalmi piaci termék népszerűsítésével.

Az egyik projekttevékenység a mai ünnepi konferenciának otthont adó, az Art Nouveau stílusában épült Városháza restaurálása műszaki-stratégiai dokumentációjának a kidolgozása lesz.