Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megtartották az oktatás hagyományos vásárát

2018.04.18.

A Szárits János Műszaki Középiskola tornatermében megtartották az oktatás hagyományos, immár 8. vásárát, amelyen a majdani középiskolásokkal 11 szabadkai és topolyai középiskola, továbbá hat szakfőiskola és egyetemi kar ismertette oktatási programjait. A rendezvény keretében a Műszaki Középiskola megtartotta Nyitott napját is.

11788_1.jpg

Ivan Bajić, a Szárits János Műszaki Iskola igazgatója ebből az alkalomból elmondta, hogy a vásárt elsősorban az általános iskolák tanulói számára rendezik meg, hogy tájékozódhassanak a középiskolák képzési profiljairól és az egyetemi tanulás lehetőségeiről.

A tanulók olyan információkhoz juthatnak, amelyeket fontosnak tartanak jövőjük megválasztásával kapcsolatban, minden tanulónak pedig a számára vonzó szakokat kell keresnie. Közismerten a legfontosabb, hogy az ember azt csinálja, amit szeret, mert akkor érhet el munkájában minőséget és sikereket – mondta Ivan Bajić.

Az oktatás Vásárát Jasmina Stevanović, a Társadalmi-tevékenységügyi Titkárság titkára nyitotta meg. Hangsúlyozta, hogy a szervezők igen fontos célja az általános iskolásoknak és szüleiknek bemutatni a középiskolai programokat, mert ezeknek a fiataloknak a többsége ennél a fordulópontnál nem biztos abban, hogy milyen irányban folytassa a tanulást, s hogy a Vásár ideális lehetőség arra, hogy segítsen nekik egy ilyen fontos, életbevágó döntés meghozatalában.

11788_2.jpg 

- Azok számára, akik már eldöntötték, hogy mit fognak csinálni az életükben, ez csupán egy lehetőség elszántságuk megerősítésére, a bizonytalankodók számára pedig segítség az érdeklődési körüknek és képességeiknek megfelelő döntés meghozatalához. A majdani középiskolásoknak azt üzenem: éljenek ezzel az egyedülálló lehetőséggel és minden kérdésükre egy helyen keressenek választ – mondta Jasmina Stevanović.

Az Oktatási Vásár keretében bemutatókat rendeztek Tanulás szabadkai munkán keresztül – Work based Learnig in Subotica címmel. A panelt a szabadkai szakképzés népszerűsítésére szervezték a Learning by Doing elnevezésű projekt keretében, amely támogatta egy kiadvány kidolgozását öt szabadkai szakközépiskoláról. A bemutató célja az volt, hogy bemutatkozhassanak ezek a középiskolák, de kulcsfontosságú partnereik is, azok a vállalatok és intézmények, amelyekben a gyakorlati oktatás folyik.

Az Oktatás- és Nevelésfejlesztési Intézet, valamint a Szerb Gazdasági Kamara a Duna-stratégia keretében megvalósuló Learning by Doing projekt partnerei. A projekt célja népszerűsíteni a tanulást a különböző szakképzési modellekben.

11788_3.jpg