Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megújította munkáját az emberkereskedelem megakadályozásával foglalkozó szabadkai hálózat

2018.04.19.

Szabadka Városnak az emberkereskedelem megelőzésére és az emberkereskedelem elleni harcra létrehozott hálózatának idei első ülésén megújították ennek a hálózatnak a munkáját, amely 2013-ban jött létre, miután az ezzel a kérdéssel foglalkozó mérvadó szervezetek együttműködési megállapodást írtak alá. Az ülés megtartását támogatta a polgárok Atina nevű belgrádi egyesülete is, amely meghívta Szabadka Várost és a Hálózatot, hogy vegyen részt a Veszélytől a biztonságig:  az emberkereskedelem áldozatai szerbiai védelmének előmozdítása elnevezésű projektben, amelyet a Nemzetközi Megmentési Bizottsággal együtt hajtanak végre az USA Külügyminisztériuma (State Department) emberkereskedelem elleni harccal foglalkozó irodájának a támogatásával.

11791_1.jpg

Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociális védelemért és egészségügyért felelős tagja a sajtó képviselőinek elmondta, hogy 2017 augusztusának elején elfogadták az emberkereskedelem, különösen pedig a nők és gyermekek kereskedelmének megelőzésével és felszámolásával, valamint az áldozatok védelmével foglalkozó stratégiát a 2017 és 2022 közötti időszakra, amelyet a Szerb Köztársaság állami szervei és önkormányzati szervei valósítanak meg saját hatáskörben, a civil szervezetekkel való együttműködésben.

Mint mondta, a Stratégia végrehajtásának akciótervében előirányzott első feladatok egyike a helyi szintű partnerség előmozdítása az emberkereskedelem elleni küzdelemmel foglalkozó helyi tímek között, amelyeket 17 városban hoztak létre, köztük Szabadkán is.

- Épp ezért az Államigazgatási és Önkormányzati Minisztériumtól, valamint a Belügyminisztériumtól önkormányzatként bizonyos irányelveket kaptunk, amelyek egyike a helyi tímek munkájának a megújítására vonatkozik. A helyi hálózat munkájának alapjául a 2013-ban aláírt Megállapodás, valamint a belgrádi Atina Egyesület bekapcsolódása szolgál. Mivel Szabadka a migráció útvonalán fekszik, ez még inkább indokolja az emberkereskedelem megelőzésével és a vele szembeni küzdelemmel foglalkozó helyi hálózat létrehozását és működését. Hozzátette, hogy a Hálózat tevékenykedni fog azért, hogy a polgárok, a gyermekek, a fiatalok, a szülők és minden érzékeny csoport körében tudatosítsa az emberkereskedelem, különösen pedig a nőkkel és a gyermekekkel való kereskedelem megelőzésének és felszámolásának fontosságát.

  11791_2.jpg

Jelena Hrnjak, az Atina Egyesület tagja hangsúlyozta, hogy az emberkereskedelem megelőzésével és felszámolásával foglalkozó szabadkai városi hálózat létrehozásának célja, hogy Szabadka nagyobb felelősséget vállaljon magára és koordináljon minden olyan tevékenységet, amely a városban folyik az emberkereskedelem felszámolása érdekében.

- Gyakorlatilag nemzeti szintű döntés született arról, hogy Szabadka Városnak az emberkereskedelem megelőzésével és megakadályozásával foglalkozó hálózatát nagyobb mértékben kell formalizálni, és hogy többet kellene tenni az emberkereskedelem áldozatainak az azonosítása és védelme érdekében. Az Atina Egyesület támogatást nyújt a szabadkai önkormányzatnak ebben a kezdeményezésben, valamint a Veszélytől a biztonságig: az emberkereskedelem áldozatai szerbiai védelmének előmozdítása elnevezésű projektben, amelyet a Nemzetközi Megmentési Bizottsággal együtt hajtunk végre az USA Külügyminisztériuma emberkereskedelem elleni harccal foglalkozó irodájának a támogatásával. Ez azt jelenti, hogy az elkövetkező két évben Szabadka városában az emberkereskedelem áldozatait védő rendszer fejlesztésén fogunk tevékenykedni – mondta Jelena Hrnjak.

Az önkormányzat képviselői mellett Szabadka Városnak az emberkereskedelem megelőzésével és megakadályozásával foglalkozó hálózata összejövetelén, melyet a Szabadegyetemen tartottak meg, jelen voltak az ügyészség, a rendőrség, a Szociális Munkaközpont, több civil szervezet, a Vöröskereszt és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat képviselői is.