Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megtartották a 39. Foglalkoztatási Vásárt

2018.04.20.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) szabadkai kirendeltségének szervezésében a Galleria Hotel átriumában megtartották a 39. Foglalkoztatási Vásárt, amelyen 45 munkáltató mintegy 450 munkahelyet kínált fel. A munkaadók részéről a legnagyobb kereslet az iparosok iránt mutatkozott meg, míg a legkevesebb elhelyezkedési lehetőséget a jogászoknak és közgazdászoknak kínálták.

11798_1.jpg

Snežana Sedlar, a Tartományi Foglalkoztatási Szolgálat igazgatója elmondta, hogy a NFSZ szabadkai kirendeltsége egyike a leghatékonyabban működőknek.

- A munkanélküliségi ráta, amely Vajdaságban a múlt év végén, december 31-én 11,9 százalékos volt, folyamatosan csökken. Konkrétan Szabadkán havi szinten a munkanélküliség 1,9 százalékkal csökken - emelte ki Snežana Sedlar.

Elmondta, hogy az aktív foglalkoztatási intézkedések közé bekerült a magasan képzett hiányszakmák képviselőinek a foglalkoztatására szánt ösztönzés a NFSZ kirendeltségeiben, s hogy a támogatás összege minden egyes ilyen munkahelyre 765.000 dinár.

Nemanja Simović, a Városi Tanács tagja elmondta, hogy szükségesnek és hasznosnak bizonyult a foglalkoztatási vásárok megszervezése.

- Polgáraink jelentős száma épp az ilyen vásárokon talál magának munkahelyet. A Városi Közigazgatás és a NFSZ szándékában áll folytatni a munkanélküliség csökkentésére irányuló közös tevékenységet – hangsúlyozta Simović.

Hozzátette: Szabadka büszke az ipari övezetre, amelyben neves világcégek mintegy 6.200 munkást foglalkoztatnak.

- Az elkövetkező időszakban is támogatjuk a befektetőket. De nem feledkezhetünk meg a hazai vállalkozókról sem, akik nagy számú polgárt foglalkoztatnak. Készek vagyunk felhasználni minden rendelkezésünkre álló erőforrást – mondta Simović.

Mint mondta, Szabadka előnye országunk legtöbb közösségéhez képest az, hogy közel van az Európai Unióhoz, itt húzódik a 10-es közúti folyosó és felgyorsult a befektetők számára az engedélyek kibocsátása.

-  Mindent megteszünk, hogy a munkanélküliségi rátát, amely városunkban jelenleg nyolc százalékos, tovább csökkentsük. Az olasz Caminada cég lesz a következő, amely újabb 120 embernek ad munkát – hangsúlyozta Nemanja Simović.

Dušan Torbica, a NFSZ szabadkai kirendeltségének igazgatója elmondta, hogy a mai Vásáron a legkeresettebbek az iparosok.

-  Hagyományosan a leginkább keresettek a hegesztők, villanyszerelők, lakatosok, fémesztergályosok, ezenkívül a vendéglátó-ipari, építőipari és kereskedelmi szakmák képviselői... Érdekes, hogy a tavalyihoz hasonlóan kivételesen alacsony a kereslet a jogászok és közgazdászok iránt – mondta Torbica.

Milan Jerinkić, a Szabadkai Munkaadók Egyesületének elnöke szerint gondot okoz a jól képzett szakemberek, elsősorban a különböző szakmák mestereinek a hiánya. Szavai szerint égetővé vált ez a probléma, olyannyira, hogy a munkaadók immár napi szinten kell hogy foglalkozzanak a munkaerőhiánnyal.

A Vásárra ellátogattak a szabadkai középiskolák végzős tanulói is.

11798_2.jpg