Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Majális Palicson

2018.05.01.

A hagyományos, sorrendben 35. palicsi majálison idén is sokan vettek részt. Az egyik legismertebb szerbiai turisztikai célállomást ma mintegy 40.000-en keresték fel, a rendezvény szervezői pedig úgy becsülik, hogy Palicsra április 28-a és május 2-a, a majális ideje alatt az országból és külföldről mintegy 70.000-en látogatnak el.

11817_1.jpg

Radmila Šakić, a Palics Park Kft. turisztikai előadója kijelentette, hogy a Palicsi-tó partján gazdag kézműves és vendéglátó-ipari kínálat várta az ilyenkor szokásos ételek és különlegességek mellett.

Palicson megkerülhetetlen most egy nagy vidámpark, a legnagyobb Szerbiában, amely mintegy 10.000 négyzetméteren terül el.  A lacikonyhák a férfi és a női strand közötti partszakaszon találhatók, az Állatkert kínálata is kitűnő, a gyerekek óránként etethetik az állatokat és különböző játékokban, kézműves foglalkozásokon vehetnek részt. Radmila Šakić elmondta, hogy a Vigadóban tartják a pálinka- és borfesztivált, az adományokat pedig a Szerbia-park, egy történeti-földrajzi park építésére szánják, amelyet Palicson hoznak létre.

A szálláshelyek előre elkeltek, Palicsra Szerbia egész területéről, a szomszédos Magyarországról, továbbá Romániából és Szlovéniából érkeztek vendégek.

11817_2.jpg

A tó mellett több száz kiránduló pihen, Szabadka környékén pedig sokan családi és baráti körben majálisoznak a kelebiai erdőben, a Majdán közelében, a radanováci erdőben vagy a tőzegbányánál.

A majális programjaként szervezték meg a hagyományos, 43. Trimbit, ezt a hagyományos sportüdülési programot, amelyen kerékpárosok, görkorcsolyázók és gyalogosok is megtehették a Szabadka-Palics közti távot. 

A rendezvényen 373-an indultak, a tavalyinál egy harmaddal többen, a védnökséget pedig Szabadka Város sport- és ifjúsági ügyekkel foglalkozó testülete vállalta. Ők biztosították a három fő díjat, a vigaszdíjakat pedig a Venera Bike Kft, a Pionir, a Palicsi Állatkert, a Stadion KKV és a szabadkai Gyermekszínház biztosította.

A Trimbi résztvevői a szabadkai Jadran elől indultak, a cél pedig a felújított palicsi sportpályáknál volt. Minden résztvevő, az érkezési sorrendtől függetlenül részt vett a három főnyeremény (kerékpár) és a 23 vigaszdíj sorsolásán.

11817_3.jpg

 Hagyományosan megjutalmazták a Trimbi legfiatalabb - Nikola Mikulić (5) és legidősebb - Dmitar Kovačević (83) – résztvevőjét, valamint a legérdekesebb kerékpárt, egy fából készült triciklit.

A három kerékpár sorsolásán Zlatko Vojnić, Andrej Toronij és Klementina Vojnić bizonyult a legszerencsésebbnek.

A Trimbi keretében ügyességi versenyt szerveztek mindazok számára, akik délelőtt 10 óráig célba értek. A 34 versenyző közül a férfiaknál Nikola Ruski (17), a nőknél pedig Lidija Uzelac (13) volt a legügyesebb.

11817_4.jpg