Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A fasizmus feletti győzelem napja

2018.05.09.

A fasizmus feletti győzelem napja, május 9-e alkalmából megkoszorúzták a fasizmus áldozatainak emlékművét a Fasizmus áldozatainak terén, valamint az elesett vöröskatonák emlékművét a sétaerdei pravoszláv temetőben. Szabadka polgárai, a helyi önkormányzat és Szabadka Város Harcos Szövetsége nevében a Fasizmus áldozatainak emlékművénél a Veljko Vojnić városi képviselő-testületi elnökhelyettes vezette küldöttség koszorúzott, a Szerb Köztársaság Kormánya és az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet küldöttsége élén pedig Dragi Vučković körzetvezető helyezett el koszorút.

11829_1.jpg

A fasizmus áldozatainak emlékművénél koszorúzott a Szerb Katonaságnak, az Orosz Föderáció Nagykövetségének, a Szabadkai zsidó Hitközségnek és több más szervezetnek, politikai pártnak és egyesületnek a küldöttsége is.

Veljko Vojnić elmondta, hogy május 9-e nem csak Szabadka és Szerbia, hanem Európa minden polgára számára fontos dátum, amely a szabad világnak a világot megsemmisítéssel fenyegető fasizmus totalitárius rendszere feletti győzelmet jelképezi, s amelynek történelmi jelentőségű legyőzéséhez népünk és országunk is hozzájárult.

Maksim Bakrač, a Harcos Szövetség szabadkai Városi Bizottságának elnöke elmondta, hogy a II. világháborúban, amely 61 ország területén folyt, mintegy 55 millió ember halt meg. A hatalmas emberáldozatok Szabadkát sem kerülték el, amelynek lakosai közül több mint 7.000-en vesztek oda.

- Szabadkának kötelessége megtanítani a felnövő generációkat az áldozatok és eszméik tanúságaira.  Mélyen erkölcsi okokból az egykori harcosok, leszármazottaik és követőik, a hazaszerető emberek nem engedhetik meg a történelem hazug átírását és a partizánok megszállók elleni harcban betöltött történelmi szerepének a megkérdőjelezését - hangsúlyozta a többi között Maksim Bakrač.

A fasizmus feletti győzelem napja alkalmából műsort adtak a szabadkai Gimnázium tanulói. A Fasizmus áldozatainak emlékművénél tartott ünnepséget követően megkoszorúzták az elesett vöröskatonák emlékművét is a sétaerdei pravoszláv temetőben.

11829_2.jpg