Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Palicson megkezdődött a kilencedik Turisztikai Fórum

2018.05.09.

A palicsi Vigadó kongresszusi termében megkezdődött a kilencedik Turisztikai Fórum, amelynek szervezője a Szerb Turisztikai Szervezet együttműködve az idei házigazdával, Szabadka Város Turisztikai Szervezetével. A Fórumot Rasim Ljajić, a szerb Kormány alelnöke, idegenforgalmi, kereskedelmi és távközlési miniszter nyitotta meg, aki üdvözölte a turizmus jelen levő dolgozóit, eredményes munkát kívánva nekik. A Fórum célja edukatív összejöveteleken és műhelymunkákon keresztül megismertetni a helyi turisztikai dolgozókat az idegenforgalmi potenciálok bemutatásának és népszerűsítésének korszerű irányzataival.

11832_1.jpg

Ljajić miniszter ebből az alkalomból elmondta, hogy az adatok a turisták számának és a forgalomnak a növekedéséről tanúskodnak, az év első két hónapjában a devizabevételek 18 százalékkal nőttek, ami azt mutatja, hogy teljesülnek az idei célok. Ezek pedig: 3,5 millió turista, ebből 1,7 millió külföldi, 9,5 millió éjszakázás és 1,35-1,4 milliárd euró közötti devizabevétel.

- Hozzánk is, akárcsak más országokba, a turisták többsége, mintegy 80 százaléka a közvetlen szomszédságból érkezik. Épp ezért minden regionális bemutatkozás, ismertető hozzájárul a turisták számának a növekedéséhez. Semmiképp sem mellőzzük a regionális piacokat, de idén a kínai piacra fókuszálunk, arra az országra, amely Szerbiában a turisták számát tekintve a nyolc legnagyobb ország közé tartozik, emellett fontos számunkra Oroszország és új piacként Irán – mondta Ljajić.

Úgy vélte, hogy Palics a legnagyobb potenciállal rendelkező turisztikai desztináció, ám - ahogyan fogalmazott - ez nem elegendő.

11832_2.jpg

- Arra számítunk, hogy Palics a következő öt év alatt kihasználja ezeket a potenciálokat. Még mindig több változatot elemzünk, jelenleg pedig a palicsi nyitott és fedett medencék építési projektje készül. Meglátjuk, hogy ezzel, vagy más projekttel pályázik Szabadka Város. Ezt még nem pontosítottuk, de bizonyosan sokat fogunk tenni azért, hogy az elkövetkező fél évtizedben Palics Zlatibor, Belgrád vagy Vrnjačka Banja szintű turisztikai célállomássá nőjje ki magát – jelezte Ljajić miniszter.

Ezt a célt szolgálja a kilencedik Turisztikai Fórum is, amely – mint azt Marija Labović, a Szerb Turisztikai Szervezet megbízott igazgatója mondta – elősegíti a folyamatos képzést és a turisztikai irányzatok figyelemmel kísérését, ami különösen jelentős a helyi idegenforgalmi szervezetek számára.

11832_3.jpg

- Szerbiának egy gyorsan növekvő turisztikai piacként haladnia kell az irányzatokkal, hogy fenntarthassuk a pozitív mozgásokat, amelyek idén is folytatódtak a hazai és a külföldi turisták számának a növekedése terén. Haladnunk kell a trendekkel, mert a turisták tartalmakat, élményeket keresnek, szeretnék ha maradéktalanul kihasználnák az idejüket, s emiatt is az idei Fórum témája a turisztikai termékek kialakítása, fejlesztése és népszerűsítése – mondta Marija Labović.

A szabadkai önkormányzat, Bogdan Laban polgármester és a maga nevében Srđan Samardžić, a Városi Tanács turizmusért, beruházásokért és nemzetközi együttműködésért felelős tagja köszöntötte a jelenlevőket és kívánt nekik kellemes palicsi itt-tartózkodást.

11832_4.jpg

– Szabadka fejlődésének egyik stratégiai irányvétele a palicsi turizmus fejlesztése. Mindenekelőtt a szerb Kormánynak és Vajdaság AT Kormányának köszönhetően lehetünk ebben a gyönyörű épületben s élvezhetjük az eddig elvégzett munka eredményeit. Palics új külcsínt kap, de még elég sok munka vár ránk. A kilencedik Turisztikai Fórum is olyan fontos, mint az elkövetkező események egész sora, amelyekre idén és jövőre kerül sor a turisztikai célállomásnak számító Palicson.  Eredményes munkát, kellemes barátkozást és sok sportsikert kívánok önöknek – mondta Samardžić.

A vendégeket köszöntötte Nebojša Radulović, a szabadkai Turisztikai Szervezet igazgatója is. A turizmusban dolgozókat és Palics minden vendégét arra kérte, hogy nyissák meg összes érzéküket, hogy megérezzék Palics varázslatát, mesés építészetét, természeti szépségeit és mindazt, ami Palicsot különleges hellyé teszi.

A következő három napban a képzések és műhelymunkák különböző formái a turisztikai termékek kialakításának, fejlesztésének és népszerűsítésének, valamint a turisztikai desztináció médiajelenlétének a részleteivel foglalkoznak.

A programból nem fog hiányozni a sport, valamint a szabadkai nevezetességek megismerése sem.

A szerbiai turisztikai dolgozókat egybegyűjtő négynapos palicsi rendezvány május 12-én fakultatív szabadkai és kelebiai kirándulással ér véget.