Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Az öntözés kulcsfontosságú a mezőgazdaság fejlődéséhez

2018.05.11.

Ana Brnabić, a Szerb Köztársaság Kormányának elnöke, Igor Mirović, Vajdaság AT Kormányának elnöke, Vuk Radojević, tartományi mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti titkár, valamint Bogdan Laban, Szabadka polgármestere ma a Szabadka melletti Gabrićon bejárta a Tisza-Palics regionális öntözési alrendszert.  Ez az alrendszer egyike annak a 11 projektnek, amelyeket az öntözési program keretében a Vajdasági Abu Dzabi Alapból finanszíroznak. Az alrendszer munkálatainak a teljes értéke 4.748.042 euró.

11839_1.jpg

Ana Brnabić elmondta, hogy amikor lejár az általa vezetett jelenlegi kormány megbízatási ideje, a szerbiai mezőgazdaság teljesen más képet fest majd, ellenállóbb lesz az időjárási viszontagságokkal és az éghajlatváltozásokkal szemben, s hogy akkor a jelenlegi három százalék helyett Szerbiában a mezőgazdasági területeknek legalább a nyolc százalékát öntözik, azaz a jelenlegi 24.000 hektár helyett 100.000 hektárt tudnak öntözni.

- A Tisza-Palics regionális öntözési alrendszer egyike annak a 11 projektnek, amelyeket az öntözési program keretében a Vajdasági Abu Dzabi Alapból finanszíroznak. Ebből az alapból három projektet finanszíroznak Közép-Szerbiában is – mondta Ana Brnabić, emlékeztetve rá, hogy a Tisza-Palics alrendszert a Tisza táplálja vízzel az észak-bácskai vízrendszer keretében.

A tavalyi aszály bebizonyította, hogy a mezőgazdaság mennyire felkészületlen az éghajlat változásaira. Ennek nyomán kezdődtek az intenzív megbeszélések a szerbiai mezőgazdaság fejlesztési irányainak a megváltoztatásáról, hogy minél ellenállóbb legyen az éghajlatváltozásokkal szemben – mondta a kormányfő, kiemelve, hogy az öntözésen kívül mennyire fontos a földek árammal való ellátása, a vezeték kiépítése minden egyes parcelláig, illetve a radarral ellátott jégvédelmi rendszerek beszerzése, hogy önműködő legyen a védelmi rendszerünk.

Rámutatott arra is, hogy milyen jelentőségű a mezőgazdaság digitalizálása, majd elmondta, hogy néhány hónappal ezelőtt Szerbiában megnyílt az első digitális farm amelyen a mezőgazdasági termelők meghatározott napokon megismerkedhetnek az új mezőgazdasági termelési technológiákkal.

A Kormány elnökasszonya bejelentette, hogy szeptemberben kellene lehelyezni az újvidéki Biosens Intézet épületének az alapkövét.

Szavai szerint az Intézet képviselői rövidesen Brüsszelben szerződést írnak alá a műholdas adatok használatáról. Ezek az adatok tartalmazzák a talaj minőségére, nedvességtartalmára vonatkozó mutatókat, ami lehetővé teszi a szakembereknek, hogy a mezőgazdasági termelők számára tanácsokkal segítsék az új ismeretek alkalmazását.

Brnabić hangsúlyozta, hogy országunk mezőgazdasága Európa legjobbja lehet.

Igor Mirović kiemelte, hogy a tartományi Kormány tavaly 126 millió dinárt biztosított a tervdokumentáció előkészítéséhez, s hogy a Vajdaság Vizei Közvállalat külön projekt-osztályt hozott létre.

- Az a célunk, hogy idén és az elkövetkező években mintegy 30 területen felújítsuk a kétfunkciós és a regionális rendszereket, s hogy megteremtsük az öntözéshez szükséges feltételeket a Vajdaság AT-ban. Ha elkészül a projekt, számításaink szerint mintegy 50-60.000 hektáron megteremtjük az alapokat ahhoz, hogy a mezőgazdasági termelők elvezethessék a vizet földjeikhez - mondta Mirović, hozzátéve, hogy a Tisza-Palics alrendszeren a munkálatokat július végéig befejezik.

A Tisza-Palics regionális öntözési alrendszer mintegy 15.000 hektár öntözéséhez biztosít vizet Szabadka város, továbbá Zenta, Magyarkanizsa és Topolya községek területén, továbbá az ipar számára, valamint a Palicsi- és a Ludasi tó vizének a felfrissítéséhez is.

11839_2.jpg