Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadkán megkezdte működését a Plastikcam East új gyára

2018.05.17.

Szabadkán a kisbajmoki Ipari Övezetben ma ünnepélyesen megkezdte működését a Plastikcam East DOO új gyára, az olasz Caminada műanyagelem-gyártó cég első, Olaszországon kívüli vállalata. Az ünnepélyes szalagátvágással az új gyárat Ognjen Bjelić, tartományi regionális fejlesztési, régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkár, Dragi Vučković, az Észa-bácskai Közigazgatási Körzet vezetője, Matthias Claivaz, Olaszország belgrádi nagykövetségének gazdasági, kereskedelmi és tudományos együttműködési attaséja, valamint Aldo Camminada, a Caminada cég igazgatója helyezte üzembe.

11850_1.jpg

Aldo Caminada a jelenlevőkhöz szólva elmondta, hogy családi vállalatát, amelyet a múlt század hatvanas éveiben alapítottak, több tényező késztette arra, hogy Szerbiában üzemet nyisson. A csoport nemzetközi megerősítésétől az ország – Szerbia – kiválasztásáig vezető fontos lépésnél figyelembe vették, hogy versenyképes és elérhető munkaerő áll rendelkezésre, a gazdálkodás megszervezésében pedig kimagasló hagyományokkal rendelkeznek más kelet-európai országokhoz képest.

Vučković körzetvezető elmondta, hogy azt tapasztaljuk: Szerbia olyan államként lett ismert az üzleti és befektetési térképen, amely stabil a befektetések szempontjából mindenekelőtt Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök sikeres reformpolitikájának köszönhetően.

Az általános kép keretében véleményem szerint bizonyos különlegesség rejlik a Caminada cég ipari kapacitásának mai megnyitásában, a küszöbön álló szakaszok közül az elsőben.

Ez a különlegesség abból is látszik, hogy a helyi önkormányzat a tartományi és a köztársasági kormány támogatásával rövid határidőn belül el tudott végezni mindent, ami a befektető üzleti tervének a megvalósításához szükséges, s hogy első, Olaszországon kívüli ipari üzemét épp itt, Szabadkán építse ki.

11850_2.jpg

- Amit hangsúlyozni kell, az az, hogy a különlegesség Bogdan Laban szabadkai polgármester képességeiben rejlik, aki az agilis menedzsment jó gyakorlatától vezérelve a helyi bürokráciát hatékony adminisztrációvá változtatta. Ilyen hozzáállás nélkül - véleményem szerint - ma nem lehetnénk itt - húzta alá Dragi Vučković.

Ognjen Bjelić elmondta, hogy ez a beruházás megerősíti meggyőződésünket, hogy jó úton járunk, mivel a külföldi befektetők versenyképes lokációkat és olyan országokat választanak, amelyek gazdaságilag és politikailag is stabilak, s jó a befektetési stratégiájuk.

Az olasz befektetések közvetlen hatásáról szólva elmondta, hogy 66 olasz cég fektette be tőkéjét a Vajdaság területén, a befektetett összeg elérte a csaknem egymilliárd eurót, a foglalkoztatottak száma pedig 11 ezer felett van.

11850_3.jpg

A tartományi Kormány és a Regionális Fejlesztési Titkárság – mint mondta Bjelić – tovább folytatja erőfeszítéseit azért, hogy a vajdasági önkormányzatok mindegyike néhány erős és egészséges beruházást kapjon, serkentve ezzel fejlődésüket a polgárok jobb életminősége, munkahelyek biztosítása és a biztos keresetek érdekében.

A Plastikcam East gyár alapterülete 2.250 négyzetméter, ebből 1.800 négyzetméter az üzemrészleg és a raktárak alapterülete, az irodahelyiségek pedig 450 négyzetmétert foglalnak el.

A termelés a gyárban két funkcionális egészre oszlik: az egyik a műanyag elemek fröccsöntése, a másik pedig az elemek funkcionális egységekké történő összeszerelése.

11850_4.jpg

A beruházás értéke meghaladja a hárommillió eurót és rekordidő alatt valósult meg: a telek megvásárlásától az építés befejezéséig mindössze egy év telt el, magát a gyárat pedig hat hónap alatt fejezték be.

Ez a tervezett öt építési ütemből az első. A gyárban jelenleg 26-an dolgoznak, a cél pedig, hogy a megrendelések növekedésével számuk az év végéig megduplázódjon. A gyár vámszabad területként működik és a teljes termelést kivitelre szánják.