Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A palicsi Miroslav Antić Általános Iskola az országos történelem verseny házigazdája

2018.05.19.

A palicsi Miroslav Antić Általános Iskolában ma megtartották a szerbiai 7-es és 8-os tanulók országos történelem versenyét, amelyen 342 tanuló vett részt, 198-an a hetedik, 144-en pedig a nyolcadik osztályból - az ország 124 városából és településéből, illetve 225 általános iskolájából. A versenyt ünnepélyesen prof. dr. Momčilo Pavlović, a szerbiai történészek Stojan Novaković nevű egyesületének elnöke nyitotta meg, a versenyzőket, tanáraikat és szüleiket, a vendégeket és a szervezőket Sipos Márta, a Miroslav Antić ÁI igazgatónője, Jasmina Stevanović, a szabadkai VK Társadalom-tevékenységügyi Titkárságának titkára, valamint Dragi Vučković, az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet vezetője is köszöntötte.

11854_1.jpg

Sipos Márta miután megállapította, hogy a tudásukat ma összemérő tanulók már több szintű versenyen vettek részt és megérezték a tanulás örömét, elmondta, hogy bennünk rejlik a logikus gondolkodás képessége, a jó memória és a tökéletesség és siker iránti vágy.

Ti, akik ma eljutottatok hozzánk, már mindannyian győztesek vagytok, bátrak, energikusak, türelmesek és mindenek felett erősek. Reméljük, hogy néhány év múlva olyan fiatal emberek lesznek, akik folytatják majd a megkezdett munkát, s hogy szebbé, jobbá teszitek majd a helyet, ahol éltek – mondta Sipos Márta.

Dragi Vučković a Szerb Köztársaság Kormánya és az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet hivatala nevében elmondta, hogy mindig örömmel tölti el, ha fiatalok, jó tanulók között lehet.

- Először is üdvözlöm a szülőket, mert ők személyes történetünk részei, akik nélkül nem lennénk azok, akik vagyunk. Köszönjük, hogy gondoskodnak a gyermekeikről. Nem vagyok tanár, de ma először tapasztaltam meg azt, amivel ők naponta találkoznak, vagyis látom, hogy milyen az, amikor beszélnek és folyamatosan hallatszik a gyermekek zsivaja. Minden versenyző, aki ma Palicsra érkezett, valójában már győztes. Gyerekek, tudom, hogy izgultok, hogy még vár rátok a pillanat, amikor magatokra maradtok a tollal és a tudásotokkal, de ne féljetek attól, hogy önmagatok előtt vizsgázzatok. Ne féljetek, hiszen Živojin Mišić szépen megmondta: „Aki nem ismeri a félelmet, csak az halad előre” – hangsúlyozta Vučković.

A szabadkai önkormányzat, Bogdan Laban polgármester és a maga nevében Jasmina Stevanović a versenyzőknek, tanáraiknak, szüleiknek és a vendégeknek kellemes palicsi és szabadkai tartózkodást kívánok.

- Minden versenyzőnek sok szerencsét és sok sikert kívánok, s hogy mutassátok meg legjobb tudásotokat. A köztársasági Oktatási, Tudomány- és Technológia-fejlesztésügyi Minisztériumnak, a történészek Stojan Novaković nevű egyesületének köszönet, amiért egy évtized után ismét a palicsi iskolát választották az általános iskolások országos történelem versenyének házigazdájául – emelte ki Jasmina Stevanović.

Momčilo Pavlović a versenyt megnyitva azt üzente a tanulóknak, hogy nem győzhet mindenki, de mivel a jelenlevők neve szerepel a hivatalos névsorban, ők már mindannyian győztesek.

- Vigyétek magatokkal ennek a soknemzetiségű helynek az emlékeit és folytassátok a versenyzést, mivel ezt mindannyian szenvedéllyel teszitek, mert szerettek versenyezni. A győztesek örülni fognak, mások felejteni, de emlékezni fognak a 2018. évi Palicsra és Szabadkára. Sok szerencsét és sikert kívánok mindenkinek – mondta Pavlović, köszönetet mondva mindazoknak, akik hozzájárultak a verseny zökkenőmentes lebonyolításához.

11854_2.jpg