Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

15. alkalommal rendezték meg a Múzeumok Éjszakáját

2018.05.20.

A 15. alkalommal megtartott Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozatba Szerbiából ezúttal 47 város és település 226 helyszíne kapcsolódott be több mint 500 különböző eseménnyel. A látogatókat a Győzelmek és győztesek címmel várták a művészetek és a kultúra ünnepén. A gazdag kulturális örökség, a hagyományok, a történelem, a tudás és az innovációk inspirálta eseménysorozatban Szabadkán és Palicson 30 helyszín várta a szép számú látogatót.

11855_1.jpg

Miroslava Babić, a Városi Tanács kultúráért felelős tagja a művelődési rendezvények bejárását a Szent Száva SZMK-ban kezdte, ahol az Istočnik című kiállítás nyílt meg.

- Idén az egész világon megemlékeznek az I. világháború befejezéséről. A Győzelmek és győztesek címet a Múzeumok Éjszakáján az a sok áldozat inspirálta, amelyet a lakosság hozott a szabad, jobb, igazságos és szebb világért. Akkor vagyunk győztesek, ha kiállunk és megmutatjuk belső erőnket, intim, humánus, művészeti győzelmeinket a mindennapi életben – nyilatkozta Miroslava Babić.

Ezen az éjszakán a Városi Múzeum néhány kiállítást rendezett: Vajdasági Magyar Képtár (1830-1930) -  új tárlat Vojnich Oszkárról (1864-1914), Falkoner Ferenc (1737-1792) budai festő, A bukovinai székelyek Bácskában, kísérő programként pedig bemutatták a Tánc performance-ot.

A Városi Emléktárgy-boltban művészeti műhelymunkát rendeztek, a szabadkai Kortárs Galéria látogatóit pedig a diSTRUKTURA: We are living in a beautiful wOURld című tárlata keretében műhelymunkák, koncert és szakmai tárlatvezetés várta.

A Népszínház homlokzatára kivetített Emlékművek mint győztesek című  összeállítás nagy érdeklődést váltott ki.

A hagyományos balkáni zenét művelő Trag Etno Zenekar fellépése zsúfolásig megtöltötte a Városháza dísztermét.

A városban a többi helyszínen is különböző kulturális műsorokat tekinthettek meg az érdeklődők: Városi Könyvtár, Danilo Kiš Alapítvány, Zsinagóga, Bunjevka ME, Dr. Vinko Perčić Képtár, De Medici Képzőművészeti Iskola, Kosztolányi Dezső Színház, Vajdasági Magyar Folklór Központ, Vajdasági Horvát Művelődési Intézet, Városi Nyugdíjas Egyesület – szabadkai LUSA Egyesület, Piazza Italia és több más művelődési intézmény várta a látogatókat.

A 15. Múzeumok Éjszakája mellett szombaton, május 19-én 17 órától éjfél után egy óráig tartott a Múzeumok 10-ért elnevezésű rendezvény is.

11855_2.jpg