Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A szabadkai Szolgáltató Központ az egyablakos ügyintézés előhírnöke

2018.05.23.

Branko Ružić, közigazgatási és önkormányzati miniszter ma találkozott a szabadkai székhelyű kisebbségi nemzeti tanácsok képviselőivel, akikkel a szerbiai kisebbségi jogok megvalósításának a feltételeiről, valamint a nemzeti kisebbségek nemzeti tanács-tagjainak a küszöbönálló megválasztásáról beszélgetett.  A találkozót követően Ružić ellátogatott a szabadkai Gerontológiai Központba, látogatásának következő állomása pedig a Városi Közigazgatást volt és találkozott Bogdan Laban szabadkai polgármesterrel.

11862_1.jpg

A szabadkai Szolgáltató Központ megtekintésekor Ružić megdicsérte a szabadkai Városi Közigazgatás erőfeszítéseit, hogy megkönnyítsék a polgárok és az üzletemberek kommunikációját a közigazgatással, kiemelve, hogy a reformok egyik célja azonos eljárásrendet biztosítani minden önkormányzatban. Elmondta, hogy épp az ilyen munkaszervezés jelenti az egyablakos ügyintézés előhírnökét, amin jelenleg a Minisztérium munkálkodik.

- 50 millió dinárral támogatunk néhány községet egy kísérleti projekt keretében. Az egyablakos ügyintézés bevezetése érdekében először az egyik életesemény, a használt gépkocsik vásárlására. Egyablakos ügyintézésről van szó, ahol a polgárok benyújthatnak minden olyan ügylet kapcsán, amely ehhez a helyzethez kötődik, s amelyben a polgároknak az állammal van dolguk.  Hogy közigazgatásként miként fogunk megszerveződni a feladat elvégzése érdekében, ez a mi dolgunk és nem szabad vele a polgárokat terhelnünk - mondta Ružić.

A miniszter megdicsérte a szabadkai önkormányzatot, amely többnemzetiségű közösségként lehetővé tette polgárainak, hogy az okmányok kiadását a városban hivatalos használatban levő mindhárom nyelven kérhetik.

Laban polgármester köszönetet mondott Szerbia Kormányának ls az ágazati minisztériumnak a Szabadkának nyújtott támogatásért. Emlékeztetett rá, hogy a Szolgáltató Központot az Amerikai Nemzetközi Fejlesztési Ügynökség (USAID) támogatásával 2004. szeptember 1-jén nyitották meg az ügyfelek számára, majd hangsúlyozta, hogy a szabadkai önkormányzat intenzíven munkálkodik szolgáltatásainak a fejlesztésén, hogy a Városi Közigazgatás közelebb kerüljön a polgárokhoz, elsősorban az okmányok minél hatékonyabb és naprakészebb kibocsátása érdekében.

- Szabadka Város az elektronikus engedélyek kibocsátásában 2016-ban a legsikeresebb városi közigazgatásként megkapta a helyi gazdaság fejlesztésével foglalkozó nemzeti tömörülés (NALED) által odaítélt különdíjat.  Igyekszünk tovább javítani a feltételeket és a szolgáltatásokat, s hiszem, hogy ebben sikerrel járunk – hangsúlyozta Laban polgármester.

11862_3.jpg

A magyar, horvát, bunyevác és német kisebbség, valamint a zsidó szervezet képviselőivel a Magyar Nemzeti Tanács épületében ma reggel megtartott megbeszélésen Ružić miniszter bejelentette, hogy a szerb Kormány holnapi ülésén három olyan törvényt is megvitat, amelyek jelentős mértékben tovább javítják a szerbiai nemzeti kisebbségek helyzetét.

Ružić elmondta, hogy olyan törvénymódosításokról van szó, amelyek a nemzeti tanácsok működését, a nemzeti kisebbségek tagjainak jogait és szabadságjogait, valamint a hivatalos nyelvhasználatot szabályozzák, s emlékeztetett rá, hogy a nemzeti kisebbségek tagjai alkotják Szerbia lakosságának 13 százalékát.

Mivel az idei a nemzeti tanácsok választási éve, azt üzente, hogy a nemzeti tanácsoknak meg kell tenniük a szükséges lépéseket, hogy a kisebbségek minden tagjai értesülhessenek a külön választói névjegyzékbe történő bejegyzésről, a választások kiírását követően pedig a választási eljárásról.

A nemzeti tanácsok  azok a testületek, amelyeken keresztül a nemzeti kisebbségek megvalósítják az Alkotmánnyal szavatolt önkormányzatot a társadalmi élet meghatározott területein, ezek az oktatás, a kultúra, a tájékoztatás, a nyelv- és íráshasználat, s ezért is fontos, hogy a polgárok megismerkedjenek és idejekorán tájékoztatva legyenek a választási folyamattal kapcsolatos összes tevékenységről – mondta Ružić.

Ružić miniszter emlékeztette a nemzeti tanács képviselőit, hogy június 5-ig nyújthatók be a kisebbségek nyelvén való tájékoztatást előmozdító projektek. A Minisztérium idén erre a célra a tavalyinál 12-szer több pénzt irányozott elő.

11862_2.jpg