Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Bissau Guinea-i parlamenti küldöttség Szabadkán

2018.05.27.

Cipriano Cassamá, Bissau-Guinea Parlamentjének elnöke, az Afrikai Parlamentáris Unió Végrehajtó Bizottságának elnöke és több munkatársa ma Szabadkára látogatott. Bissau-Guinea Parlamentjének magas rangú küldöttsége tegnap este érkezett első hivatalos szerbiai látogatására. A vendéglátók szerették volna bemutatni országunk sokszínűségét és lehetőségeit, ezért a programba beiktatták szabadkai látogatásukat is. Cipriano Cassamát és munkatársait a Városházán Srđan Samardžić, a Városi Tanács turizmusért, beruházásokért és nemzetközi együttműködésért felelős tagja, valamint Slobodan Vojinović, az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet Körzeti Gazdasági Kamarájának elnöke fogadta.

11871_1.jpg

Miután a küldöttség megtekintette a Városháza Dísztermét, ellátogatott a szabadkai Zsinagógába is, majd pedig az Agria vállalatba, amely pneumatikus és mechanikus vetőgépeket gyárt. Ezt követően a vendégek ellátogattak a Zvonko Bogdan Borászatba is.

Bissau-Guinea gazdasági igen gyenge. A portugálok öt évszázados hatalmuk alatt szinte semmit sem fektettek az ottani gazdaságba, és csak a 20. század nyolcvanas éveinek az elején kapott az ország jelentősebb gazdasági segítséget az egykori Szovjetuniótól, Algériától és Franciaországtól, amit elsősorban a halászat és a mezőgazdaság fejlesztésére fordítottak. A földimogyoró a legjelentősebb mezőgazdasági kultúra, emellett még fontos termékük a kókuszdió és az olajrepce.  A lakosság étkeztetésére rizst, kukoricát, kölest, cirokot és zöldségféléket termesztenek.

A szabadkai házigazdákkal folytatott megbeszélésen Cipriano Cassamá elmondta, hogy hatnapos látogatásuk célja gazdasági együttműködést kialakítani Bissau-Guine és a Szerb Köztársaság között, különösen mezőgazdasági téren, mivel országában ez a legelterjedtebb ágazat. Bissau-Guinea nemzeti érdeke – hangsúlyozta Cassamá – a rizstermesztés fokozása, illetve a rizs behozatalának a csökkentése.

Bissau-Guinea rangos parlamenti küldöttsége hétfőn, május 28-án Újvidéken találkozik Igor Mirovićtye, a vajdasági Kormány elnökével. A tartományi székvárosban a küldöttség felkeresi a péterváradi várat, ellátogat az Agropanonka vállalatba és Karlócára is.

11871_2.jpg