Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megtartották a palicsi borünnepet

2018.05.26.

A palicsi borünnep kétnapos rendezvényén, amelyet Szent Orbánnak, a szőlőhegyek és a szőlő védőszentjének a napja, a Palicsi Helyi Közösség napja alkalmából tartottak meg, idén Csóka, Nagykikinda, Zenta, Horgos és Szabadka borászait gyűjtötte egybe, első alkalommal pedig részt vettek rajta a regőcei bortermelők is. Összesen több mint 100 féle mintát mutattak be.

11874_1.jpg

Srđan Samardžić, a Városi Tanács turizmusért, beruházásokért és nemzetközi együttműködésért felelős tagja Bogdan Laban szabadkai polgármester és a maga nevében gratulált a palicsi Helyi Közösségnek Szent Orbán napja alkalmából, a borászoknak és szőlőtermelőknek pedig sikeres találkozót és jó minősítést kívánt boraihoz.

- A palicsi borünnepet hagyományosan immár 14. alkalommal rendezik meg, ami azt mutatja, hogy Palicson az utóbbi évtizedekben fokozódott a szőlőtermesztés – mondta a többi között Srđan Samardžić.

A valóban tiszteletet parancsoló összetételű szakmai zsűri szerint a legjobb fehér bor a horgosi Bálint Pincészet Chardonnay-ja volt. A vörösborok közül a nagykikindai Vladimir Radulović Cabernet sauvignon-ját találta a legjobbnak a zsűri, míg a legjobb Rosét a zentai Jenek György mutatta be. Összességében a legjobb minősítést a palicsi Sinka Ferenc Pincészete kapta.

- Ezen a borász-találkozón a bormesterek mesterlevelet kaptak: Petar Čuvardić Bouvier, Bóni László Shiraz és Vladimir Radulović Cabernet sauvignon boráért. Ugyanazzal a borral különböző évjáratokkal legalább háromszoros győztesnek vagy háromszoros aranyérmesnek kellett lenniük a nagy rendezvényeken – magyarázta el Dragutin Miljković, az Arena Zabatkiensis Borlovagrend nagymestere.

A palicsi rendezvény látogatóit gazdag kulturális, etno-, zenei és sportműsor várta a borünnep második napján, május 27-én is.

A Konoba Kujundžić PE szervezésében a halételek kedvelői halászlé-főző versenyen vehettek részt, a teljes bevételt pedig Budai Dániel megsegítésére fordítják.