Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Bemutatták az egykori Kosta Nađ laktanya területének ötlettervét

2018.05.29.

Ma a Városháza Média Központjában bemutatták az újságíróknak az egykori Kosta Nađ Laktanya területére vonatkozó 3D-s városrendezési-építészeti ötlettervet. Predrag Radivojević, az Útgazdálkodási, Várostervezési és Lakásügyi Közvállalat igazgatója, amely a terveket kidolgozta, emlékeztetett rá, hogy a Városi Képviselő-testület tavalyi utolsó ülésén fogadták el az egykori Kosta Nađ Laktanya – az ún. I. kaszárnya – területének részletes szabályozási tervét.

11876_1.jpg

– Öt tömböt irányoztunk elő. Az első tömbben kereskedelmi létesítmények, nyitott és zárt bevásárló-központok kapnak helyet, a másodikban közösségi tartalmak, iskolák, napközik és esetleg felsőoktatási intézmény, míg az utolsó három tömb a lakásépítést szolgálja, földszint, öt emelet és behúzott etázs – ismertette a tervet Radivojević.

Az utolsó három tömbben mintegy 1.230 lakóegység építését tervezik.

– Néhány évtized után először van olyan tervünk, amelyben helyet kapott a szervezett és tervszerű lakásépítés. Ugyancsak figyelembe vettük a Szabadka városa számára fontos kulturális hagyaték megőrzését. A vezérkar két épülete, amelyek a huszadik század elején eklektikus stílusban készültek, sikerrel illeszkedik a majdani területbe – hangsúlyozta Predrag Radivojević.

A második tömbben – mint mondta – két későbbi építésű szálláshely található, amelyeket ugyancsak megőriznek és iskolává alakítanak át.

– Mindent összegezve korszerű terv készült, úgy, ahogyan azt nyugaton csinálják - mondta Radivojević.

Törteli Károly vezető urbanista elmondta, hogy a terv rugalmas, mivel az egész terület kivételesen jelentős a város további fejlődése szempontjából.

– A tervezett beruházások elsősorban közérdekűek, közvetlenül befolyásolnák a város további előrehaladását. A terv megadja az alapvető városrendezési irányokat: elkülönül a közterület az egyéb földterületektől (összesen öt tömböt hoznak létre), új utcákat nyitnak, amelyek lehetővé teszik a tervezett tartalmak zavartalan megközelítését és a rendeltetési egészek kijelölését (összesen három övezet lesz), amelyekben lehetőség nyílik a kompatibilis rendeltetést képviselő építkezés - mondta Törteli.

Elmondta, hogy minden rendeltetési egész további tervezést igényel, városrendezési tervek kidolgozását minden egyes tömbre külön-külön, vagy pedig a kialakított parcellákon belül, összhangban a terv paramétereivel.

– Ez a városrendezési-építészeti ötletterv nem kötelező, csupán az a célja, hogy grafikusan szemléltesse a lehetséges megoldások egyikét – jegyezte meg Törteli.

Az egykori Kosta Nađ Laktanya területének részletes rendezési terve 13,9 hektárt ölel fel, az öt tervezett tömb teljes területe pedig 8,9 hektár.

A tervet és a 3D-s prezentációt bemutatják a legnagyobb európai befektetési vásáron, a müncheni Expo Realen, amelyen felkínálják a tervet a potenciális befektetőknek.

11876_2.jpg