Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Ünnepélyesen megnyílt a 12. Szabadkai Nemzetközi és Regionális Vásár

2018.05.31.

Szabadkán ma megnyílt a tizenkettedik Nemzetközi és Regionális Vásár, amelyen szombatig, június 2-ig mintegy 1.800 négyzetméteres kiállítói területen a szabadkai Sportcsarnokban és a körülötte levő területeken, több mint 30 standon 182 kiállító mutatkozik be Szerbiából, Olaszországból, Szlovéniából, Magyarországról, Horvátországból, a boszniai Szerb Köztársaságból és Montenegróból. Az idei vásár partnere a szlovéniai Bled városa, amely Szabadkához hasonlóan tagja az Európai Tavak Hálózatának (nEUlakes). A rendezvényt ünnepélyesen Bogdan Laban, Szabadka polgármestere nyitotta meg.

11882_1.jpg

Laban polgármester rövid visszatekintést adott az eddigi szabadkai gazdasági vásárokról, majd kiemelte, hogy kabinetje az elmúlt nem egészen két év alatt megvalósított mindent, amit bejelentett, s hogy a tettek, nem pedig az üres szavak és ígéretek jellemzik az aktuális városi hatalom munkáját.

- Szabadka Város 2016 óta 7-10 százalékos külkereskedelmi szuficittel rendelkezik, ami először történt meg a múlt század nyolcvanas évei óta. A Szabad Övezetben és a kisbajmoki Ipari Övezetben, ahol jelenleg mintegy 6.000-en dolgoznak, folyamatosan nő az alkalmazottak száma. Szabadkán 2018. április 30-án a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat kirendeltségében 5.990 aktív munkakeresőt tartottak nyilván. 2015 azonos időszakához viszonyítva, amikor a nyilvántartásban 9.990 munkanélküli szerepelt, a munkanélküliek száma 4.000-rel, azaz 40 százalékkal csökkent – emelte ki Bogdan Laban.

A Szerb Köztársaság, Vajdaság Autonóm Tartomány és Szabadka város mindent megtesz azért, hogy Palics ismét a legelitebb európai turisztikai célállomások sorába lépjen. Jelenleg folyamatban vannak a közberuházások a meglevő palicsi létesítményekbe, hogy fokozzuk vonzerejüket és funkcionalitásukat.

11882_2.jpg

Folyamatban van a Nagyparkban és a Palicsi-tó menti sétányok rendezése. Számításaink szerint 2018 végére ez a terület teljesen másfajta külsőt kap. A Vigadó és a Szabadtéri Színpad további rendezése tavaly óta tart, funkcionalitásuk kongresszusok, koncertek és más rendezvények helyszíneként jelentősen javult. Palics infrastrukturális fejlesztésére 2017-ben 118,5 millió dinárt fordítottak. A megvalósítási szakaszban levő beruházásokra 2018-ban 88 millió dinárt terveztünk. Palics fejlesztésében a magánszektornak van befektetési prioritása. Folyamatban vannak a tárgyalások a potenciális befektetőkkel, akik érdekeltek spa és wellness-központokkal rendelkező szállodák építésében. Jelenleg Palicson hiányoznak az ilyen tartalmak – hangsúlyozta Laban polgármester.

Emlékeztetett rá, hogy a szabadkai Vásár az üzletemberek találkozó- és kapcsolatteremtő helyszíne, egy olyan rendezvény, amelyen információt, ötleteket, tudást és tapasztalatot cserélnek, ahol üzleti kapcsolatok jönnek létre.

- A szabadkai Nemzetközi és Regionális Vásár jelentősége abban is kifejezésre jut, hogy népszerűsíti a régió gazdasággal kapcsolatos stratégiai céljait, amelyek összhangban vannak országunk gazdaságpolitikájával – húzta alá Bogdan Laban polgármester.

A Sportcsarnokban jelenlevőkhöz szólt Slobodan Vojinović is, az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet Körzeti Gazdasági kamarájának ügyvezető igazgatója, aki minden vendégnek kellemes szabadkai tartózkodást, a Vásár résztvevőinek pedig sikeres üzleti kapcsolatokat kívánt.

11882_3.jpg

A Szabadkai Vásár 2018. május 31-én és június 1-jén 10-től 19 óráig lesz nyitva, míg a zárás napján, szombaton, június 2-án a Vásár 14 óráig fogadja a látogatókat.  A belépés mindenki számára ingyenes.