Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Az EU-tagországok misszióvezető-helyettesei Szabadkára látogattak

2018.06.04.

Az EU-tagországok misszióvezető-helyetteseinek egy csoportja ma Szabadkára látogatott, ahol az önkormányzat képviselőivel folytatott megbeszélést, majd megtekintett több projektet, amelyeket az EU forrásaiból finanszíroznak. A látogatás kezdetén Bogdan Laban szabadkai polgármesterrel és munkatársaival folytattak megbeszélést a Városháza Kék termében.  A találkozót követően az EU küldöttsége és az EU tagországok szerbiai nagykövetségeinek a képviselői megtekintették a Zsinagógát, a mentőszolgálatot, a Szociális Munkaközpontot és az Ideiglenes Befogadó Központot, ahol megtekinthették a támogatás konkrét eredményeit.

11893_1.jpg

A Zsinagógában tett látogatás előtt Mateja Norčič Štamcar, az EU-küldöttség vezető-helyettese a sajtó képviselőinek elmondta, hogy az EU-tagországok misszióvezető-helyetteseinek csoportja az előző években bejárta a Duna vízgyűjtő területén, valamint Szerbia keleti, délkeleti és délnyugati részein zajló projekteket, idén pedig megünneplik a kulturális hagyaték európai évét, ami jó alkalom arra, hogy bejárjanak néhány műemlékvédelmi nagy projektet, amelyek felújítását az EU támogatta, mint például a szabadkai Zsinagógát.

11893_2.jpg

 - A Laban polgármesterrel tartott találkozó nagyon érdekes volt, és sok mindent megtudtunk a város további fejlődésével és jövőbeni előrehaladásával kapcsolatos tervekről. Az EU rendkívül tevékeny Szabadkán, ahol elég sok projekt valósult meg. Példának okául, kiépült a szennyvíz-tisztító berendezés és épül a regionális hulladéklerakó. Ezek a kapitális ökológiai projektek rendkívül jelentősek Szabadka és Palics számára, hiszen hatalmas turisztikai potenciállal rendelkeznek. A területen ki kell alakítani az ökológiai körfolyamatot, hogy készen álljon a turisták által hátrahagyott hulladék kezelésére és igazgatására. Szabadka és Palics urbánus fejlődése ugyancsak próbára teszi az a környezetet, amelyben ma tartózkodunk, s tragikus lenne, ha nem foglalkoznánk ezzel a kérdéssel.  AZ EU Szerbia természetes partnere ezen a területen, s az önkormányzatok mindig számíthatnak az EU ilyen jellegű támogatására – hangsúlyozta Mateja Norčič Štamcar.

Milimir Vujadinović népképviselő, Szabadka Város migrációval foglalkozó munkacsoportjának vezetője elmondta, hogy a látogatás nagy megtiszteltetés Szabadka számára, de egyben kötelezettséget is jelent, hogy folytassa a tervek megvalósítását összhangban országunk stratégiai céljaival, hogy az Európai Unió része legyünk.

11893_3.jpg

- Ez az elismerés egy formája mindazért, amit a polgármesterrel az élen tettünk a migránsválság megoldása és az élet más területein. Szeretnénk megmutatni az EU-ból érkező partnereinknek, hogyan költjük adófizetőik pénzét a Szerbiában zajló közös projektekre. A Zsinagóga a példa arra, milyen az EU brüsszeli vezetése, az egyes EU-tagországok és a szerbiai központi, illetve helyi szervei közötti együttműködés - emelte ki Milimir Vujadinović.

A látogatás a mentőszolgálat megtekintésével folytatódott, amely számára az EU egy teljesen felszerelt járművet biztosított 40.000 euró értékben, majd pedig ellátogattak a Szociális Munkaközpontba, amelyen az EU 102.550 eurós adományának köszönhetően lecserélték az azbeszt-alapú tetőburkolatot.

Mateja Norčič Štamcar a Szociális Munkaközpont bejárását követően elmondta, hogy 2015 óta az Európai Unió a közel 100 millió eurós összeggel a migránsválság kezelésében Szerbiában a legnagyobb adományozó.

- A migránsoknak nyújtott segítség az Európai Unió prioritása volt és lesz is. Korábban a migránsok csak áthaladóban voltak, most hosszabb ideig maradnak. Ez külön kihívást jelent, amellyel Szerbiának szembe kell néznie. Emiatt az Európai Unió Szerbiának nyújtott támogatása nem csak a migránsok humanitárius és sürgős szükségleteit fedi, hanem a migránkérdés kezelésében fontos intézmények kapacitásainak a kiépítését is – mondta Mateja Norčič Štamcar.

Támogatjuk, mint mondta, az irreguláris migránsok azonosítására és besorolására alkalmas rendszert, a megfelelő szolgáltatások biztosítását, figyelembe véve a lehetséges sebezhetőséget, és támogatást nyújtunk a Menekült- és Migrációügyi Biztosságnak is a központok működtetéséhez, beleértve a védelmet és a fordítói szolgáltatásokat, a származási országba való önkéntes hazatérést elősegítő hatékony mechanizmusok kialakítását, valamint a beilleszkedési intézkedéseket is.

11893_4.jpg

- Csupán ezekkel a fejlett mechanizmusokkal együtt számíthatnak a migránsok a hatékony migránskezelésre és menekültjogi rendszerre, függetlenül attól, hogy válságos helyzet van-e vagy sem. AZ EU emiatt támogatja a helyi önkormányzatokat a szolgáltatások nyújtására alkalmas kapacitások fejlesztésében, mint amilyen az egészségügy, a kommunális, oktatási és szociális-védelmi terület – hangsúlyozta Mateja Norčič Štamcar.

Megállapította, hogy azoknak az önkormányzatoknak és városoknak a jelentős hozzájárulása nélkül, amelyeknek a területén a migránsok és a menekültek tartózkodnak, Szerbia nem tudott volna válaszolni a migrációs kihívásokra, majd hozzátette, hogy a Szociális Munkaközpont épülete tetőszerkezetének a felújításával hosszú távon javultak a feltételek az alkalmazottak és az ügyfelek számára.

- Megjegyzem, hogy az új tetőszerkezet energia-hatékony, s mindenkit szeretnék emlékeztetni arra, hogy holnap ünnepeljük a környezetvédelem nemzetközi napját. Támogatásunk hasznos mind a helyi lakosság, mind a migránsok számára, s ez még egy módja annak, miként is erősíthetjük a Szerb Köztársaságban a szociális védelem kapacitásait és hatékonyságát – állapította meg Mateja Norčič Štamcar.

11893_5.jpg

A diplomaták a látogatás végén Vladimir Cucić menekült- és migrációügyi biztossal együtt ellátogattak az Ideiglenes Befogadó Központba. Kedden a küldöttség Bács községbe látogat.