Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Víz a fenntartható fejlődésért és a szabadkai Vízművek nyílt napja

2018.06.04.

A fenntartható fejlődés európai hete és a környezetvédelmi világnap alkalmából a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat Szabadka Város Képviselő-testületének védnökségével konferenciát rendezett Víz a fenntartható fejlődésért címmel és megszervezte a szabadkai Vízművek nyílt napját. A Városháza Dísztermében ma megtartották a Víz a fenntartható fejlődésért című konferenciát, kedden, 2018. június 5-én pedig minden érdeklődő polgár három időpont közül választva (8.00, 10.00 és 12.00 óra) meglátogathatja a központi városi vízellátási rendszert, az I-es számú vízkivételi művet, illetve Szabadka Város szennyvíztisztító berendezését.

11894_1.jpg

Bunford Tivadar, a szabadkai Városi Képviselő-testület elnöke a Városháza Dísztermében tartott beszédében kiemelte, hogy Szabadka Város és a Vízművek és Csatornázási KKV ma partnerek a fenntartható fejlődés európai hete célkitűzéseinek a megvalósításában.

- A mai napot a víznek szenteltük, amely bolygónkon az élet és a munka egyik legfontosabb erőforrása. Szeretnék rámutatni arra, hogy városunk felelősségteljesen viszonyul a vízhez és a rendkívül drága és összetett rendszerekhez, amelyek lehetővé teszik, hogy a nyers vizet nagy mélységekből nyerjük ki. Mindez szükséges ahhoz, hogy abból az európai minőségi követelményeknek megfelelő ivóvíz legyen, hogy ellenőrizzük a minőségét és hogy eljuttassuk minden fogyasztóhoz, a háztartásokban, óvodákban, iskolákban, intézményekben és az iparban történő felhasználását követően pedig elvezessük és megtisztítsuk a szennyvíztisztítóban, majd eljuttassuk a Palicsi-tóba – emelte ki Bunford.

Hozzátette, hogy a célok egyike vízgyárak és szennyvíztisztítók építése a környező településeken, azért, hogy megakadályozzuk a környező folyócskák és vízfolyások szennyezését.

A Kelebia felé található központi városi vízkivételi műnél megépítettük a vízgyárat, amely a városi vízvezeték-hálózat előtt jelentős mértékben csökkenti a víz károsanyag-tartalmát: az arzént, az ammóniát és a vasat, így jó minőségű ivóvizet biztosítunk a fogyasztók 80 százaléka számára.

- A következő két évben a másik városi vízkivételi műnél megépül még egy vízgyár, amely ugyanolyan ivóvizet biztosít a fogyasztók fennmaradt részének az Újvárosi Helyi Közösségben, Kis- és Nagyradanovácon, valamint Palicson. Az előző néhány évben jelentős eszközöket ruháztunk be a meglevő vízvezeték felújításába és az új nyomócső-rendszer és az utcai vezetékek bővítésébe, valamint a gerinccsatornákba és az utcai csatornahálózat fejlesztésébe, amit a jövőben is folytatni fogunk. Ezzel teljesítjük az alapvető célt: hogy az egészséges ivóvíz, a szennyvízelvezetés és –tisztítás a polgárok urbánus, civilizációs szükségleteként hozzáférhető legyen a XXI. században a polgárok, a gazdaság és az intézmények számára – hangsúlyozta Bunford Tivadar. 

Gligor Gellért, a Vízművek és Csatornázási KKV folyamat-menedzsere a vízfogyasztás ésszerűsítésére vonatkozó projektet mutatta be.

11894_3.jpg

- Célunk a mai napot a gyermekekkel együtt eltölteni, hogy megismertessük velük a víz jelentőségét és az ésszerű vízfogyasztás fontosságát. Vállalatunkban az éves tevékenységek tervezésében ez a legszebb napok egyike, mivel ugyanazon a napon emlékezünk meg a fenntartható fejlődés európai hetéről és a környezetvédelmi világnapról – mondta Gligor Gellért.

Kedden, június 5-én, a környezetvédelmi világnapon minden polgár 8, 10 vagy 12 órától ellátogathat a központi városi vízkivételi műbe, valamint Szabadka Város szennyvíztisztító berendezéséhez. Ezekben a létesítményekben a szabadkai Vízművek és Csatornázási KKV szakemberei ismertetik meg az érdeklődőket a nyers víz, illetve a szennyvizek feldolgozásával, kezelésével.