Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Az idősek bántalmazása elleni küzdelem nemzetközi napja

2018.06.15.

Szabadkán is megemlékeztek az idősek bántalmazása elleni küzdelem nemzetközi napjáról. A Városháza Kék termében tartott megbeszélés célja az volt, hogy egybegyűjtse a szociális védelem mérvadó intézményeit és az idős polgártársainkról gondoskodó egyesületek képviselőit. Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociális védelemért és egészségügyért felelős tagja elmondta, hogy Szabadka Város idén 44 millió dináros támogatással megnövelte a Gerontológiai Központ és a gerontológiai klubok működésére szánt költségvetési keretet, emellett pedig a társadalmi és humanitárius munka támogatására kiírt pályázat keretében eszközöket juttat a Kolo Srpskih Sestara és a Karitász szervezeteknek is.

11935_1.jpg

- Szeretnénk a jelenlevőktől ötleteket, ajánlásokat hallani ahhoz, hogy hogyan javíthatnánk a legidősebb szabadkaiak életminőségét. Legidősebb polgártársaink számára jó életminőséget kell biztosítani. Helyi önkormányzatként az a szerepünk, hogy gondoskodjunk róluk, de fontos szerepe van a sajtónak, a civil szférának és az oktatási rendszernek is. Arra számítunk, hogy sikerül egyet értenünk és városunkban létrehoznunk a Gerontológiai Fórumot, vagy az Idősek Helyzetét Segítő Tanácsot – hangsúlyozta Ilija Đukanović.

Az utóbbi években megnőtt az idősbántalmazások száma, és különösen sérülékenyek az idősebb nők. A kutatások azt mutatják, hogy az idős személyek gyakran vannak bántalmazásnak kitéve a családtagok, leggyakrabban a velük élő fiúk, illetve unokák részéről.

Ljiljana Vuković Simić, Szabadka Város polgári jogvédő-helyettese elmondta, hogy az utóbbi időben gyakran fordulnak hozzájuk idősebb személyek nem csupán a testi és a szellemi bántalmazás miatt, hanem azért is, mert jövedelmüket mások gyakran nem rendeltetésszerűen költik.

- Ez esetben nem csak az idősek bántalmazásáról van szó, hanem at idős eltartásáról szóló szerződés megszegéséről is. Mi ekkor értesítjük a Szociális Munkaközpontot, amely minden esetben visszajelzést küld – mondta Ljiljana Vuković Simić.

Dr. Nenad Ivanišević, a Gerontológiai Központ igazgatója kiemelte, hogy amikor az idősek bántalmazásáról beszélünk, akkor többnyire a legidősebb polgártársaink elhanyagolására gondolnak.

- A Világbank legutóbbi kutatásai szerint a potenciális szegénység egyik rejtett forrását az elöregedő falusi háztartások jelentik. A Gerontológiai Központ, a gerontológiai klubokon, az ápolási és segítségnyújtási szolgáltatásokon keresztül külön figyelmet fordít az egyedül élőkre és az idős háztartásokra. Mindannyiuktól függ, hogy megismertessük velük, mi a bántalmazás és mi az elhanyagolás, hol és kinél tudják az ilyen eseteket bejelenteni – mondta Nenad Ivanišević.