Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Események

Megtartották a Gyermekek a Dužijancán 2018 elnevezésű rendezvényt

2018.06.17.

A Gyermekek a Dužijancán elnevezésű hagyományos rendezvényen a Bunjevačko kolo Horvát Művelődési Központ szervezésében a hét végén (jún. 16-án és 17-én) mintegy 400 gyermek vett részt. A legszebb aratópárnak Kristina Šarčevićet és Marijan Rukavinát választották.

11943_1.jpg

A rendezvény megnyitásakor Nataša Aleksić, a Városi Tanács oktatásért felelős tagja kiemelte, hogy ez jó alkalom arra, hogy megmutassuk, ebben a térségben miként őrzik a hagyományokat, és miként ápolják a toleranciát.

- Idén hat iskola vesz részt, kettővel több, mint tavaly. A gyermekek számára lehetővé válik, hogy megtanuljanak játszani a szénával és a szalmával, elsajátítsák a részaratók és marokszedők öltözködését, s hogy a játékon keresztül megértsék a Dužijanca jelentőségét – mondta Nataša Aleksić.

Az Aratók játéka határok nélkül elnevezésű versenyt, amelyet ugyancsak szombaton rendeztek meg, a tavankúti Matija Gubec ÁI nyerte.  Ebben a versenyben, amelyben a gyermekek elsajátíthatják a jó aratás titkát, még öt általános iskola vett részt: az Ivan Milutinović, a Matko Vuković, a Szent Száva, a Jovan Jovanović Zmaj és a Đuro Salaj.

A Gyermekek a Dužijancán rendezvény programját a vendég művelődési egyesületek fellépése tette még gazdagabbá.

Az ünnepségen jelen volt Slaven Bačić, a HNT elnöke, Jasna Vojnić, a HNT elnökének tanácsosa, Nataša Aleksić, a Városi Tanács oktatásért felelős tagja, Hrvoje Vuković, a szabadkai Horvát Főkonzulátus első osztályú konzulja, dr. Andrija Anišić, a Dužijanca BHE elnöke, monsignore Stjepan Beretić, valamint a versenyben részt vevő iskolák igazgatói és képviselői.

A rendezvény a Szent Teréz Székesegyházban megtartott hálaadó istentisztelettel és a székesegyház előtti közös körtánccal vasárnap, június 17-én ért véget.

11943_2.jpg