Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

A Srbski pravoslavni pojci kórus látványos koncertje

2018.06.18.

Az elhunyt szabadkai kisfiú, Aleksa Dimitrov emlékének szentelt gyászszünettel, majd A Szerb hagyományok a zenén keresztül elnevezésű projektben résztvevő szabadkai tanulók által elénekelt Bože pravde himnusszal kezdődött a palicsi Szabadtéri Színpadon a belgrádi Srbski pravoslavni pojci /ford.: szerb pravoszláv kántorok/ látványos koncertje, amelyre zsúfolásig megtelt a nézőtér. A kórusnak a szerb hagyományos zene megőrzésén végzett tevékenységét 2013-ban megáldotta Őszentsége Irinej szerb pátriárka.

11947_1.jpg

A hagyományos szerb zenével, az egyházi, nemzeti és népi dalokból álló gazdag repertoárral alaposan fellelkesítették az ilyen zenét kedvelő közönséget. A középkori építmény hangulatát árasztó környezet, a népviselet, a kórus a capella fellépése nem mindennapi öszhangot, varázslatos hangulatot teremtett, fenséges módon megidézve a megénekelt kort.

A gazdag repertoárt, amely sok dalt őriz meg a feledéstől, az Iskon Etno Zenei Műterem tagjai egészítették ki, akik vendégként léptek fel a koncerten, a kórus tagjai pedig fenállásuk óta először nyújtottak át külön köszönőlevelet (Blagodarje) Bogdan Labannak, Szabadka polgármesterének és Jasmina Stevanovićnak a szerb hagyományos zene és a hagyományok megőrzéséhez nyújtott támogatásukért.

Az elismerést megköszönve Jasmina Stevanović azt mondta, hogy "sok mindenben különbözünk egymástól, de a pravoszlávságba vetet hit az, aminek egybe kell gyűjtenie és összefognia bennünket abban, hogy megőrizzük gazdag kulturális és történelmi hagyatékunkat, mert a nyelv, a hit és a történelem nélkül nem is vagyunk nép”.

11947_2.jpg