Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Palicson megnyílt az Európai Filmek 25. Fesztiválja

2018.07.15.

A palicsi Szabadtéri Színpadon megnyílt az Európai Filmek jubiláris, 25. Fesztiválja. Az idei fesztivált Dušan Kovačević drámairó, akadémikus nyitotta meg, aki a Fesztiváli Tanács elnöki posztján felváltotta Mira Banjacot, a szerbiai színészet igazi díváját. Banjac a fesztivál negyed százada alkalmából ezóstérmét vett át, az ünnepelt színésznő pedig utódjának átadta a Fesztivál alapító okiratát, amely alapján az új elnök tevékenykedni fog az elkövetkező négy évben.

11997_1.jpg

A köztársasági és a tartományi hatalom, a filmes alkotókat és a közönséget a Szabadtéri Színpadon ma este Bogdan laban, Szabadka polgármestere köszöntötte.
- Mindenekelőtt az európai filmek palicsi fesztiváljának fontos évfordulója alkalmából engedjék meg, hogy köszöntsem önöket Szabadka Város és a szabadkaiak nevében. Isten hozta Önöket Danilo Kiš, Lifka Sándor, Stevan Raičković, Kosztolányi Dezső Szabadkáján. Szabadkán, amelyben a kultúra, a vallás és a népek olyan szorosan fonódnak össze, mint a vajdasági búzakötegek. Szabadkán, amelyben a kultúra csak egy nyelvet, a fennköltség nyelvét ismeri. Az időn kívülit. A varázslatét - mondta Laban.

11997_2.jpg

Mi ma – folytatta – Szerbia és Európa, de elsősorban Szabadka, az új perspektíva városa számára fontos fesztivált nyitunk meg. Szabadka turisztikai város, Európa-szerte ismert. Szabadka a kultúra, a tolerancia városa.

11997_3.jpg

-Minden városnak van, vagy igyekszik, hogy legyen egy óriásplakátja az erejéről. Hogy legyen nagykövete a sikereinek. Hogy legyen egy vagy több intézménye, amely nemzetközi szinten a legjobb fényben mutatja meg pénzügyi, gazdasági, idegenforgalmi, civilizációs és kulturális kapacitásait. Természetesen nem áll széndékomban Szabadkát Cannes-nal, Velencével, Berlinnek. Inkább arról van szó, hogy a palicsi filmfesztivál teljes 25 éve Szabadka és a Vajdaság kulturális és turisztikai népszerűsítésének egyik kulcsfontosságú eleme. A palicsi fesztivál tehát negyed százada a siker plakátja amely városunkat vonzóvá és az egész világ számára láthatóvá teszi – emelte ki Laban.

11997_4.jpg

Ugyanakkor ki kell emelni – mondta,–hogy fesztiválunk egész Európában azon kevesek egyike, amelyet száz százalékban az európai filmeknek szentelnek, s amely Szerbiában az egyik legfontosabb kulturális rendezvénynek számít. Ez a tény emeli ki és teszi külön értékké, amelyet ápolni és tisztelni kell.

-Erről tanúskodik az Európai Fesztiválok Szövetségének díja, amellyel az EFPF a legjobb európai fesztiválok közé sorolta - mondta a polgármester, majd emlékeztett rá, hogy a fesztiválon jelentős alkotók százai jelentek meg, köztük Dušan Makavejev, Nikita Mihalkov, Emir Kusturica, Ken Loach, Szabó István...
-Mivel tudatában vagyunk a fesztivál jelentőségének a város és Szerbia számára, Szabadka Városának azt a feladatot adtuk, hogy a Fesztivál megbízható partnere legyünk, mivel olyan intézményről van szó, amely a legjobb szerbiaiakat összeköti Európa legjobbjaival. Palics fantasztikus potenciálja miatt Szabadka további fejlődésének egyik fő pontjaként jelöltük ki. Biztosítottuk a projekteket, amelyek ezt a természeti gyöngyszemet az egyik legkívánatosabb turisztikai célállomássá teszik Európának ebben a részében – hangsúlyozta Laban.
Tisztelt vendégek, Palics és Szabadka már több mint két évtizede kivételes légkört teremtenek a tapasztalat- és az információcseréhez, az új kapcsolatok kialakításához.

-Palics és a palicsi fesztivál szerepe, hogy az élenjárók összekapcsolásával váljon élen járóvá. Hogy a siker megsemmisíthetetlen váltója legyen. Palics összekapcsolja azt ami Szerbiában a legértékesebb Európa legjobbjaival – tette hozzá Laban és mindenkinek azt kívánta, hogy élvezze a szabadkaiak vendégszeretetét.

Igor Mirović, a vajdasági Kormány elnöke mondott köszönetet Mira Banjacnak, a nagy színésznőnek, a Fesztiváli Tanács eddigi elnökének, valamint aTanács tagjainak az új megbízatási időben és sikeres munkát kívánt nekik az elődök munkájának folytatásaként, akik a fesztivál szervezőivel együtt mindent megtettek azért, hogy Szabadkán és Palicson ezekben a napokban érződjön a film szelleme.
- A tartományi Kormány nevében szeretném megígérni, hogy az Európai Filmek Palicsi Fesztiválját még jobban fogjuk támogatni, mint az előző években, mert ez a gyönyorű és jelentős jubileum méltó hozzá – mondta Mirović.
A versenyprogramot, versenyen kívül az olasz Boldog Lazzaro című film nyitotta meg, a versenyprogram első filmjeként pedig a rendező, Wolfgang Fischer rendező jelenlétében mutatták be a német Styx című alkotást.
A jubileumi fesztivál nyitóünnepsége keretében bemutatták a Családi album képei című fotóválogatást a Fesztivál történetéről, jelentős alkotóiról és pillanatairól.