Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

ÁKI – Szabadka a jó gyakorlat példája

2018.07.18.

A Szerb Köztársaság Népképviselőházának Pénzügyi, Költségvetési és a Közpénzek Felhasználását Ellenőrző Bizottsága ma Szabadkán, a Városháza Díszetermében tartott ülést. Egy nappal korábban a Gazdasági, Regionális Fejlesztési, Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Energetikai Bizottság is Szabadkán ülésezett.

12011_1.jpg

Dr. Aleksandra Tomić, a Pénzügyi, Költségvetési és a Közpénzek Felhasználását Ellenőrző Bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy a közpénzek igazgatása reformjának 2016-2020. közötti időszakra szóló reformjának programja előirányozza, hogy az Állami Könyvvizsgáló Intézet (ÁKI) munkájával kapcsolatos bizottsági üléseket átlátható módon Belgrádon kívül is megtarthatják.  

12011_2.jpg

-    Ezúttal Szabadka várost választottuk ki, hogy itt vitassuk meg az Állami Könyvvizsgáló Intézet jelentéseit a közpénzek felhasználóinál tartott ellenőrzésekről – mondta Tomić.
Dr. Duško Pejović, állami fő könyvvizsgáló, az Állami Könyvvizsgáló Intézet elnöke a Pénzügyi, Költségvetési és Közpénzek Felhasználását Ellenőrző Bizottság elé beterjesztett jelentésében hangsúlyozta, hogy Szabadka Város a többi város számára a jó gyakorlatot példázza a hiányosságok kiküszöbölése terén.
-    Szabadka Város 2015. évi költségvetési zárszámadásának és ügyvitele szabályosságának ellenőrzésekor a könyvvizsgálók megállapították, hogy a 389 foglalkoztatott közül 386-nál tévesen számolták el a béreket. Emiatt a város költségvetéséből 123,5 millió dinárral többet fizettek ki – emelte ki dr. Pejović.
Az állami fő könyvvizsgáló elmondta, hogy a felülvizsgálat után minden kifizetés a törvényes keretek között történt.
Bogdan Laban az egybegyűltek üdvözlésekor kiemelte, hogy Szabadka Város az utóbbi két évben jó példával jár elöl a közpénzek igazgatása terén.
-    A szerb Kormány számára elsődleges minden önkormányzat egyenletes fejlődése és ennek megfelelően tartott meg városunkban megalakulásának első évfordulójára munkajellegű ülését.  A Pénzügyi, Költségvetési és a Közpénzek Felhasználását Ellenőrző Bizottság mai ülése, amelyen jelen vannak az Állami Könyvvizsgáló Intézet, valamint a Korrupcióellenes Ügynökség képviselői is, egyértelműen mutatja a közjogi méltóságok eltökéltségét, élükön az államfővel, a Képviselőházzal és a szerb Kormánnyal, hogy munkájukat minden polgár számára átláthatóvá és láthatóvá tegyék – mondta Laban.
Ugyancsak fontos kiemelni, jegyezte meg, hogy a Pénzügyi, Költségvetési és a Közpénzek Felhasználását Ellenőrző Bizottság önkormányzatok területén megtartott ülései lehetővé teszik, hogy a nyilvános párbeszéd és információcsere révén javuljon a közszolgáltatások minősége és kialakuljanak a polgárok életminőségét folyamatosan javító mechanizmusok.
- A költségvetési bevételek és kiadások a törvényekkel és az etikai elvek tiszteletben-tartásával összhangban valósulnak meg, ami a politika felelős felfogásának a lényegét jelenti. Szabadka Város minden tisztségviselője tisztában van szerepével – közszolgálatával, amelynek meg kell könnyítenie a polgárok életét – emelte ki Laban.
A meglevő munkahelyek megőrzése és újak megnyitása, a kommunális és a közlekedési infrastruktúra fejlesztése, a legidősebb polgártársainkról való gondoskodás, olyan projektek iránti figyelem, amelyek feltételeket teremtenek ahhoz, hogy a munkanélküli fiatal, képzett szabadkaiak a közeljövőben munkához jussanak, s hogy szülővárosukban maradjanak – húzta alá Laban.
-    Az előző időszakban sikerült stabilizálnunk a teljes közszféra ügyvitelét, megvalósítanunk nagy számú nagyberuházást és számos külföldi befektetőt sikerült megnyernünk. Természetesen mindig adódik lehetőség a munka európai szabványoknak megfelelő előmozdítására, összehangolására, mindenekelőtt pedig a polgárok érdekeivel való összehangolásra. A folytatásban is ezért igyekszünk figyelemmel kísérni a szabványokat, amelyeket munkájukban meghatároz a köztársasági elnök és a kormány – szögezte le Laban.
Snežane Petrović, a Gazdasági, Regionális Fejlesztési, Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Energetikai Bizottság elnöke szerint a képviselőket a polgárok választották meg, ezért kötelesek választóik érdekében tevékenykedni és elszámolni nekik a munkájukkal.
- Meghívtuk a Gazdasági Minisztérium és a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Távközlési Minisztérium képviselőit, hogy számoljanak be a munkájukról. Ez lehetőség arra, hogy a szabadkai üzletemberek közvetlen kapcsolat útján kapjanak választ az illetékes minisztériumok képviselőitől minden igényükkel kapcsolatban – emelte ki Snežana Petrović.
Ennek a bizottságnak az ülésén szó volt arról az eljárásrendről és azokról a lehetőségekről, amelyek alapján a kis- és közepes vállalatok pályázhatnak a különböző kölcsönökre a kereskedelmi bankokkal és a Fejlesztési Alappal együttműködve.
Miroslav Knežević, a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Távközlési Minisztérium államtitkára tájékoztatta a Bizottság tagjait a nemzetközi együttműködés eredményeiről. Ennek keretében megállapodásokat írtak alá, amelyek célja a külföldi befektetők megnyerése volt.
Knežević kiemelte A legjobbat Szerbiából projektet, amelyet a Minisztérium szervezett a Szerb gazdasági Kamarával, valamint a kedvezményes nyaraltatási projektet, amelyet eredményesen zártak le a százezredek utalvány átadásával. Mint kiemelte, ha az utalványok kihasználtsága meghaladja a 90 százalékot, megvitatják annak a lehetőségét, hogy jövőre folytassák ezt az akciót.
Az ülést megtartását támogatta az UNDP "A Képviselőház felügyeleti szerepének erősítése" elnevezésű projektje keretében, a svájci Fejlesztési Ügynökség védnökségével.