Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Aláírták a szerződést a palicsi Magyar Kulturális Központ építéséről

2018.07.24.

Ma a Városháza Média Központjában Horvát Tímea, Szabadka Város alpolgármestere és Damir Lunić, a munkálatokat kivitelező belgrádi Modulor cég műszaki igazgatója aláírta a szerződést a palicsi Magyar Kulturális Központ építéséről. A beruházás az IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program projektjeként valósul meg a Colorful Cooperation – Színes együttműködés elnevezésű projekt keretében, amelyen keresztül Mórahalmon megépül a Szerb Kulturális Központ, Palicson pedig a Magyar Kulturális Központ.

12023_2.jpg

Mint azt Horvát Tímea kiemelte, a projektpartnerek a szegedi DKMT Eurorégiós Fejlesztési Ügynökség, a Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság, Szabadka Város és a mórahalmi Egy-Másért Ifjúsági és Közösségfejlesztő Egyesület.

12023_4.jpg

- A projekt teljes értéke 3,7 millió euró. A költségvetés Szabadkára vonatkozó része 1.131.040 euró. Szabadka Város 15 százalékos önrésze 169.656 euró, az EU adománya pedig 85 százalék, azaz 961.384 euró – mondta Horvát Tímea.
A projekt céljai, mint  mondta, szerb és magyar kulturális központ alapítása Mórahalmon és Palicson, átfogó kulturális stratégia kidolgozása a teljes magyar—szerb határtérség számára, kétnyelvű internetes információs és hírközpont indítása, valamint Újvidék – mint Európa leendő Kulturális Fővárosa – bevonása a magyar—szerb határtérség kulturális és idegenforgalmi életébe.   
Dobó Márta, a palicsi Helyi Közösség Közgyűlésének elnöke hangsúlyozta, hogy a palicsiak egy ilyen központ építésére már egy évtizede várnak.
- Több mint 11 gyermekszakosztályunk működik és nagy az érdeklődés új szakosztályok iránt, de mindig korlátokat szabott számunkra a megfelelő terület hiánya – mondta Dobó.
A Magyar Kulturális Központot a Bohinj utcában építik mintegy 800 négyzetméteres területen. A munkálatok elvégzésének határideje 12 hónap.