Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megtartották az idei Dužijanca központi ünnepségét

2018.08.12.

Szabadkán a Szabadság téren megtartották a 2018. évi Dužijanca központi ünnepségét. A hagyományos rendezvényt 108. alkalommal tartották meg az aratás befejezése alkalmából, hálát adva Istennek a termésért, különösen a búzatermésért. Az idei aratópár, a szabadkai Marko Križanović és Marija Piuković adta át Bogdan Laban szabadkai polgármesternek a szalmakoszorút és az idei búzából készült kenyeret.

12043_1.jpg

Laban polgármester, miután átvette az új kenyeret és felmutatta azt a négy égtáj felé, elmondta, hogy a Dužijanca több egy rendezvénynél, mivel utat mutat és módot szolgáltat Szabadka identitásának:  szellemének és lényegének – minden polgár büszke otthonának - a megismeréséhez.

- Szabadka minden tisztességes, szorgos és elkötelezett ember közös nevezője. Szabadka az a hely, amelyben nem emeljük ki a különbségeket, hanem ápoljuk a sajátosságokat.  Épp ez a sajátosság jelenti együvé tartozásunk mozgatórugóját. Szükségünket és vágyunkat, hogy egymást tiszteletben tartva fejlődjünk és haladjunk előre – mondta Bogdan Laban.

Jelképesen, a kenyér és a búza mai ünnepe metaforikusan magasabb értéket képvisel – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy Szabadka azzal büszkélkedhet, hogy a búzakalászhoz hasonlóan őrzi magában minden polgárának identitását vallási és nemzeti hovatartozásukra való tekintet nélkül.

- A Dužijanca szervezőinek szorgalma, elkötelezettsége és odaadása az események egész sorának egy egésszé történő egyesítésén keresztül közös üzenetet küld - az odaadás üzenetét. Kötelességem kiemelni még egy fontos részletet. A hagyományok megőrzésén, a jövőképpel való összefonódásán keresztül a Dužijanca elősegíti egész Szabadka pozitív arculatának a formálását – mondta Laban.

  12043_2.jpg

A polgármester kiemelte, hogy a különlegesség az, ami a legszorosabban összefűz bennünket, hiszen mindannyiunknak egy, közös a célja – a polgárok mértéke szerinti Szabadka megteremtése, aláhúzva, hogy a Dužijanca a város egyik védjegye, amely a kezdetek óta - mint a népviselet - bele van szőve másságunk gazdag legyezőjébe.

- „Belo, bilo, b'jelo i bijelo/Lepo, lipo, l'jepo i lijepo/listići su jednoga cvijeta u popolj se jedan odnjihali” - idézte a nagy Njegoš szavait. Kötelességem hangsúlyozni, hogy csak ha tiszteljük az egyediséget, lehetünk őszintén összekapcsolva és építhetjük Szabadkát, amelyre büszkék leszünk, s amely az eljövendő korosztályok boldog otthonának bizonyul. A szívélyesség, a jószándék és a tisztelet jelenti azokat az értékeket, amelyekről ismerjük egymást, s amelyekről mások megismernek bennünket, amelyek alapján viszonyulnak hozzánk.  Ezek vagyunk mi – hangsúlyozta Laban polgármester.

A Szabadság téren egybegyűltekhez szólva Nyilas Mihály, a tartományi Kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár emlékeztetett rá, hogy a Dužijanca az imádkozás, a hálaadás és az emberi munka dicséretének sajátos ötvözete, a szokások és a kulturális értékek ötvözete.

12043_3.jpg

- A Dužijanca esetében valószínűleg a legjelentősebb az, hogy őrzi a múlt, a szokások és a hagyományok értékes fonalát. Összefonja őket az időkkel, s ezt a szövetet bizonyítékként, a jövő zálogaként teremti meg. Nagyon fontos a nemzeti kultúra és a művészi alkotás ápolása. Az ilyen rendezvények emiatt olyan fontosak, mert hozzájárulnak Vajdaság sokszínűségének gazdagságához – üzente a többi között Nyilas Mihály.

A program ünnepi része hagyományosan a reggeli áldással és a legszebb aratópár kikísérésével kezdődött a Szent Rókus templomban, majd a menet az Avilai Szent Teréz Székesegyházhoz vonult, ahol megünnepelték az Oltáriszentséget. A hálaadó istentiszteletet, az Aratóünnepség legfontosabb lelki eseményét msgr. dr. Pénzes János szabadkai püspök celebrálta. 

A leglátványosabb a díszmenet volt, amelyben az Avilai Szent Teréz Székesegyháztól a Szabadság térig a szabadkaiak és a vendégek hagyományosan láthatták a Dužijanca zászlóvivő lovasát, a határőrök díszviseletében vonuló lovasokat, a szalmából készült nagy koronát és búzakalászt, a kis királynőket a jellegzetes dalokkal, a népviseletbe öltözött részaratókat a hagyományos munkaeszközökkel, a búzával ékesített díszes fogatokat, fiákereket és hintókat, a hazai, horvátországi és szlovéniai művelődési egyesületek tagjait és tíz-egynéhány aratópárt a környező településekről, amelyekben a Dužijanca keretében már megtartották a hasonló ünnepségeket.

12043_4.jpg

A 2018. évi Aratóünnepség 19 órakor folytatódott, amikor a legszebb aratópár a vendégek és rangos tisztségviselők kíséretében meglátogatta Blaško Rajić sírját a szabadkai Kéri temetőben.

A Dužijanca 2018. központi rendezvénye a Szabadság téren a hagyományos népünnepéllyel ért véget, amely 20 órakor kezdődött..

A Dužijanca már eddig is számos évfordulót és jubileumot ért meg hosszú története során. Idén ünnepelték meg az első városi aratóünnepség 50. évfordulóját, az első aratóverseny megrendezésének 50. évfordulóját és a Dužijanca közös megünneplésének 25. évfordulóját. 1993 óta ugyanis a Katolikus Egyház és Szabadka Város közösen ünneplik a Dužijancát.

12043_5.jpg

 Az ide Dužijancát a Bunyevác Horvátok Dužijanca Egyesülete szervezte.