Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megünnepelték a Dužijanca napját

2018.08.15.

A Bože pravde himnusz és a Podvikuje bunjevačka vila című bunyevác ünnepi dal elhangzásával kezdődött a Városháza Dísztermében a Dužijanca napja alkalmából rendezett díszülés, amellyel a bunyevác nemzeti kisebbség megünnepelte a bunyevácok négy nemzeti ünnepének egyikét. Az új búzából készült kenyeret Suzana Kujundžić Ostojićnak, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnökének Jovana Vidaković és Mario Vojnić Hajduk aratópár, a szabadkai Bratstvo Vasutas Művelődési Egyesület tagjai nyújtották át.

12049_1.jpg

Amikor őseink elindultak erre a vidékre, nem sok mindent hozhattak magukkal, de elhozták szokásaikat, nyelvüket és hitüket – mindazt ami a legszentebb minden nép számára, mondta ebből az alkalomból Suzana Kujundžić Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöke.

12049_2.jpg

És őriztük azt három évszázadon át, amióta itt vagyunk, ezzel lettünk mások mint a többiek és jól felismerhetőek mindenki más számára. Nem volt ez mindig egyszerű, sem könnyű, és nem az ma sem. A szokásokat a fiatal korosztályokon keresztül őrizzük, de az anyanyelvet is. A bunyevác beszédet a 11 év alatt, amióta a gyermekek az iskolában tanulják, több ezer diák tanulta. Az új búzából készült kenyér, amelyet ma este kaptunk, a szemek sokaságából, sok munkából és a naphoz, esőhöz fűződő aggodalmakból állt össze – emelte ki a többi között Suzana Kujundžić Ostojić.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere elmondta, hogy a Dužijanca Szabadka tükre, feljegyzés és útmutató, az idők hiteles tanúja, a jövő jóakaratú hírnöke, amely azt mutatja, hogy mindannyiunk számára felbecsülhetetlen jelentőségű elődeink hagyatékának a megőrzése az utánunk következő generációk dicsőségére és jóléte érdekében.

Miben rejlik a Dužijanca jelképes ereje, amely a bunyevác lét elválaszthatatlan részét jelenti? Minden ember, minden gyermek, minden család boldogsága, jóléte és előrehaladása. Minden szabadkaié. A bunyevácok – vélte Jovan Erdeljanović – hiszik, hogy az utolsó rendekben, amelyekből a koszorú készül, rejlik a búza szelleme – hangsúlyozta Laban polgármester.

12049_3.jpg

Hozzátette: nem feledkezhetünk meg arról a tényről, hogy a bunyevácok több mint három évszázadon keresztül a ma koszorújába belefonták saját létüket, hogy minden időben szilárd és megbízható támaszt jelentettek, s hogy ezt jelentették 100 évvel ezelőtt is, amikor a szerbek, bunyevácok és a többi szláv nép Nagy Népgyűlésén határozatot hoztak Bácska, Bánát és Szerémség Szerbiához való csatlakozásáról.

Eleink törekvéseit és gyermekeink gyermekeinek a reményeit méltányolva gondoskodnunk kell arról, hogy az együvé tartozás, a szeretet, az identitás tisztelete, a másság megbecsülése maradjon holnapunk és városunk fejlődésének az alapja. Olyan alapelv, amelyen Szabadka nyugszik. Annak alapja és teteje. Az út nehéz és hosszú. De ha együtt kitartunk, megvalósítjuk közös célunkat – üzente Laban polgármester.

12049_4.jpg

A Díszteremben egybegyűltekhez szólt Nyilas Mihály is, a tartományi Kormány alelnöke, tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár, valamint Ivan Bošnjak, az Államigazgatási és Önkormányzati Minisztérium államtitkára, míg a Dužijanca oktatási vonatkozásairól Mirjana Savanov, a Bunyevác Nemzeti Tanács oktatási bizottságának az elnöke beszélt.

12049_7.jpg

A Dužijanca napjának megünneplése díszmenettel kezdődött, amely a Bunyevác Matica elől indult, áthaladt a szabadkai Korzón, majd a Szabadság téren eljárták a nagy bunyevác körtáncot.

12049_6.jpg

Suzana Kujundžić Ostojić, a Bunyevác Nemzeti Tanács elnöke, a hagyományoknak megfelelően - megkoszorúzta Blaško Rajić mellszobrát, annak elismeréseként, hogy papként, irodalmárként, hazafiként és hazaszerető emberként kifejtett tevékenységével mély nyomokat hagyott a bunyevácok életében.

A Dužijanca napját, a bunyevác kisebbség nemzeti ünnepét Nagyboldogasszony napján, augusztus 15-én ülik meg.

12049_5.jpg