Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Bemutatták a majdani palicsi Művelődési Otthon építési terveit és lokációját

2018.08.17.

Horvát Tímea alpolgármester, Miroslava Babić és Újhelyi Ákos, a Városi Tanács művelődésért, illetve gazdaságért felelős tagja, valamint Dobó Márta a palicsi HK Közgyűlésének elnöke ma bemutatta a majdani palicsi Művelődési Otthon építési terveit és lokációját, amelyet a Colourcoop – Sokszínű együttműködés elnevezésű projekt keretében valósítanak meg. A projekt vezető kedvezményezettje a szegedi DKMT Eurorégiós Fejlesztési Ügynökség, a partnerek pedig a Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság, a mórahalmi Egy-Másért Ifjúsági és Közösségfejlesztő Egyesület, Szabadka Város és Újvidék Város.

12050_1.jpg

A palicsi Vígadóban megtartott sajtótájékoztatón Horvát Tímea, a projekt felelős menedzsere elmondta, hogy a projekt célja az átfogó kulturális stratégia fejlesztése, a kulturális és kreatív potenciálok fejlesztése a teljes magyar-szerb határtérségben, a kulturális kapcsolatok erősítése, a nyelvek, a hagyományok megismerése és a kölcsönös megértés előmozdítása.

A tervben szerepel egy magyar és szerb nyelvű on-line információs és hírközpont létrehozása, szerb és magyar kulturális központok megalapítása, valamint művelődési otthonok építése Mórahalmon és Palicson. A projekt keretében 48 kulturális eseményre kerül sor, három háromnapos fesztivált, hat tematikus kiállítást és három színházi performanszot rendeznek – mondta a többi között Horvát Tímea.

Miroslava Babić hozzátette, hogy a projektcélok egyike Újvidéknek, Európa 2021. évi kulturális fővárosának az integrálása a magyar—szerb határtérség kulturális turizmusába, a projekt legnagyobb hozadéka pedig annak a nézetnek az erősítése, hogy a kultúra a turizmus fejlesztésének a kulcsa, továbbá a tudáson, inováción és kreativitáson alapuló kulturális és kreatív ipar erősítése.

A projekttevékenységek keretében az újonnan létrejövő palicsi, mórahalmi és újvidéki kulturális központok keretében kiállításokat, irodalmi esteket, színházi performanszokat, kreatív műhelyeket szerveznek. Az események célja, hogy a különböző népcsoportok tagjainak segítsenek megismerni szomszédaik kulturális értékeit, hagyományait, művészi eredményeit és művészeit.

A mórahalmi létesítményben lesz egy 400 férőhelyes nagyterme, helyiségek a nemzeti gasztronómia számára, továbbá egy kápolna, emellett pedig a tenei, tánc- és képzőművészeti programok számára tereket alakítanak ki.

A kulturális központok a határ menti térségben a kultura nagykövetei lesznek a szerb és a magyar kisebbség tiszteletben tartása érdekében. A projekt eredményei tehát új kulturális rendezvények, fesztiválok, kiállítások és két új létesítmény lesznek: Magyar Művelődési Otthon Palicson és Szerb Művelődési Otthon Mórahalmon – hangsúlyozta Miroslava Babić.

Újhelyi Ákos emlékeztetett rá, hogy a szabadkai önkormányzat fejleszti az úthálózatot kerékpártutak építésével, a turisztikai célpontok minél könnyebb és jobb elérése érdekében.

- Palicson jelenleg az egyik legfontosabb projekt a kerékpárút megépítése a Prežihov Voranc utcától a felüljáróig. A projekt megvalósításához a teljes befektetés mintegy 13,5 millió dinár, amelyből a Gazdasági Minisztérium 5,6 milliót biztosít, a többit pedig Szabadka Városa. Ezt a beruházást az idei ősz végéig fejezik be – mondta Újhelyi.

Elmondta még, hogy folytatják a turisztikai potenciálok népszerűsítését a látogatók folyamatos tájékoztatásán keresztül a turisztikai jelzések kihelyezésével, illetve a mobil alkalmazásokkal.

A Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal, valamint a Belgrád-Budapest vasúti pálya felújításával lehetővé válik a ciklo-turizmus fejlesztése ebben a térségben, ami megtöbbszörözi a turisztikai célállomások, valamint a kulturális rendezvények látogatóinak a számát – hangsúlyozta Újhelyi Ákos.

A projekt megvalósítása 2017. június 1-jén kezdődött és 2020. május 31-én fejeződik be.  A projekt teljes értéke 3.738.247,30 euró.

12050_2.jpg