Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Gazdag városnapi ünnepi program

2018.08.28.

A Városháza Média Központjában ma ismertették a városnap, szeptember 1-je megünneplésének programját, amely – mint elhangzott – gazdag és változatos lesz. A városnapi ünnepi program augusztus 29-én 19 órakor veszi kezdetét, amikor a Szabadegyetemen megnyílik az Ősz Prizrenben elnevezésű kiállítás, amelyet a város napja alkalmából rendez a gračanicai Művelődési Otthon.

12067_1.jpg

Jasmina Stevanović, a Társadalmi-tevékenységügyi Titkárság titkára, a városnapi ünnepségek szervezőbizottságának tagja kiemelte, hogy a városnapi ünnepségek néhány program köré összpontosulnak: szeptember 1-jén tartják a Városi Képviselő-testület díszülését, amelyen átnyújtják a díszpolgári címmel járó oklevelet és plakettet, valamint a Pro Urbe-díjakkal járó okleveleket és plaketteket, külön egészet alkotnak a szórakoztató-zenés műsorok és kulturális események, a kis-színpadon sorra kerülő programok, amelyekben a legkisebb polgártársaink vesznek részt, továbbá a sportesemények.

- A Szabadkai Szimfonikus Zenekar és Palya Bea magyarországi énekesnő augusztus 31-én tart koncertet, míg a város napján, szeptember 1-jén a nagyszínpadon Željko Vasić ismert énekes lép fel – mondta Jasmina Stevanović.

Az idei városnapi ünnepségek programját azok a művelődési intézmények is gazdagítják, amelyek megrendezik a nyitott ajtó napját. A Lifka Art Moziban vetítéseket tartanak, a képzőművészetek szerelmesei számára pedig kiállításokat rendeznek a Kortárs Galériában, a Városi Múzeumban, az állatkertben, a Szabadegyetemen, a Vinko Perčić Képtárban és az Olasz Kulturális Központban.

- Vendégek érkeznek Koszovóból, a gračanicai Janićije Popović Amatőr Színház tagjai bemutatják a Nasmejani snovi című előadást, amelyet a szabadkai gyermekszínházban készítettek elő. Minden program ingyenesen lesz látogatható – emelte ki Jasmina Stevanović.

A Szabadkai Szimfonikus Zenekar tavaly nagy közönségsikert aratott a filmslágerekkel, ezúttal pedig az újvidéki Big Benddel együttműködve Diszkó szimfónia címmel készítettek egy látványos zenei programot.

- A múlt század hetvenes, nyolcvanas éveinek sikerszámai hangzanak el, s reméljük, tetszeni fog a közönségnek. A színpadon 60 kiváló zenészt, kiemelkedő vokalistákat hallhatunk, s hiszem, hogy emlékezetes lesz ez a koncert – hangsúlyozta Miloš Nikolić, a Szabadkai Szimfonikus Zenekar igazgatója.

A város központjában felállított kis-színpadon szeptember 1-jén 11-től 19 óráig rendkívül érdekes kulturális programot szervezünk, sok, elsősorban fiatal fellépővel.

- A programban hagyományosan részt vesznek az egyesületek, iskolák és a várost azon a napon megajándékozzák mindazzal, amit egész évben alkottak. Ezért meghívunk minden polgárunkat, hogy jöjjenek el, támogassák ezeket a fiatalokat, a kis-színpadi program résztvevőit, mivel az semmivel sem lesz kevésbé érdekes, mint a nagyszínpadi műsor - mondta Jasmina Stevanović.

A város napja alkalmából augusztus 30-án és 31-én megrendezik a szabadkai piacok éjszakáját.

- A Korzón a Népszínház épületétől a Hadseregotthonig standokat állítunk fel, amelyen polgártársainknak bemutatják gazdag kínálatukat a szabadkai piacok legjobb árusai – mondta Branislav Joka, a Tržnica KV igazgatója.

Csütörtökön, augusztus 30-án bemutatkozik Pavel Hrcan carving (gyümölcsszobrász) mester, a zenei műsorban pedig a Szabadkai tamburazenekar, a Ravnica Tamburazenekar és a Marko i prijatelji együttes lép fel. A standok vasárnapig, szeptember 2-ig lesznek látogathatók.

- Vasárnap, szeptember 2-ára tervezzük azt az immár hagyományos eseményt, amelyet két évvel ezelőtt iktattunk be a városnapi programba: a polgármester és a Városi Képviselő-testület elnöke a szabadkai szülészeten meglátogatja és megajándékozza a város napján világra jött újszülötteket és édesanyjukat – mondta Jasmina Stevanović.

A II. Szabadkai Félmaratont ugyancsak a városnapi ünnepségek keretében, vasárnap, szeptember 2-án rendezzük meg.

- A városközpont, a harcosok Sorakozója és a Sugárút vasárnap 10-től 14 óráig le lesz zárva a forgalom elől. Kérünk minden polgártársunkat, hogy aki csak teheti, jöjjön el a városközpontba, a verseny útvonalára és buzdítsa a versenyzőket – mondta Magosi Zsuzsanna, a polgármester tanácsosa.

A városnapi ünnepségeket a Szabadkai Turisztikai Szervezet szervezi és Aleksandar Medaković igazgató szavai szerint a program valamivel kevesebb, mint 3,5 millió dinárba kerül.