Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szerződést írtak alá Szabadka Város és az újvidéki MTK együttműködéséről

2018.08.30.

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere és prof. dr. Rade Doroslovački, az Újvidéki Egyetem Műszaki Tudományok Karának dékánja ma a Városháza Zöld termében szerződést írtak alá Szabadka Város és az újvidéki Műszaki Tudományok Karának műszaki-ügyviteli együttműködéséről. A szerződés értelmében a műszaki-ügyviteli együttműködés többek között kiterjed a közös projektek kidolgozására és megvalósítására, a piacon való együttes fellépésre, a szakmai és tudományos vívmányok közös alkalmazására közös tudományos-kutatási tevékenység szervezése és kivitelezése, a nemzetközi együttműködés népszerűsítése.

12071_1.jpg

Laban polgármester elégedettségének adott hangot, amiért a szerződés aláírásával a szabadkai önkormányzat folytatja az együttműködést a város és az ország felsőoktatási intézményeivel.

- Szabadka Város 2017 júniusában együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá az újvidéki Gazdasági és Igazságügyi Jogi Karral. A Városházán ugyancsak 2013 decemberében szándéknyilatkozatot írtak alá Szabadka Város és a szabadkai Közgazdasági Kar közötti ügyviteli együttműködésről. Az újvidéki MTK-val való együttműködési megállapodás aláírásának célja, hogy módot találjunk a karon tanuló fiatalok Szabadkán való megtartására, s hogy ezek a fiatalok tanulmányaik befejeztével városukban munkát találjanak – emelte ki Bogdan Laban.

Rade Doroslovački emlékeztetett rá, hogy az újvidéki MTK nem csak Szerbiában, hanem szélesebb köreben is az egyik legnagyobb kar, majd hangsúlyozta, hogy ezen a karon 1200 tudományos dolgozót és más személyzetet foglalkoztatnak, a karnak pedig több mint 14.000 hallgatója van.

- Idén az első évre több mint 2.400 hallgató iratkozott be, csak az IT szakon pedig 900-an tanulnak. Ami a Műszaki Tudományok Karát megkülönbözteti a többi kartól, az az együttműködés más karokkal, illetve gazdasági társaságokkal. Ennek az együttműködésnek köszönhetően száznál több cég mintegy 4.000 mérnököt vett fel – emelte ki prof. dr. Rade Doroslovački.