Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megnyílt a Szabadkai homlokzatok: rajzok és fényképek a múlt tükrében című kiállítás

2018.08.31.

A városnapi ünnepségek keretében a szabadkai Kortárs Galériában megnyílt Dömötör Gábor és Željko Vukelić Szabadkai homlokzatok: rajzok és fényképek a múlt tükrében című rajz- és fényképkiállítása. Miroslava Babić, a Városi Tanács művelődésért felelős tagja Bogdan Laban szabadkai polgármester és a helyi önkormányzat nevében szólt az egybegyűltekhez, s elmondta, hogy Dömötör Gábor rajzaiban és Željko Vukelić fényképein a homlokzatok mögött azoknak az embereknek és családoknak a története bújik meg, akik a szecesszió városának jelenét és jövőjét formálták, alakították.

12073_1.jpg

Tekintetünkben váltakozik a Városháza, a Zsinagóga négy kupolája, a négy égtáj és az univerzum, a Dömötör-palota, Roznovszky József bérpalotája, a Léovics-palota... Dömötör Gábor műépítész tussal és akvarellel, Željko Vukelić a fényképezőgép objektívével kapart a mindennapok patinája alá, figyelmesen feltárva a falakon a finom, játékos vonalakat és színeket, a lobogó színű és mintájú vitrázsokat, a kerámiában, kovácsoltvasban, sárga- és vörösrézben rejtőző gyönyörű részleteket. A berámázott rajzok és fényképek a bennünket a XIX. század végéhez, a XX. század elejéhez fűző szálakról időgépként repítenek vissza az avantgárd életstílushoz, a felületen a mozgás érzetét keltő színek ornamentikájához, amelyben a monotóniát a harmónia és a kontraszt kompozíciója akadályozza meg. A színes virágok, a tulipánok, a rózsák, a pávatollak, a nők képezik az Art nouveau jól felismerhető építészeti stílusát – mondta Miroslava Babić, hozzátéve, hogy ez a kiállítás a legszebb módon népszerűsíti Szabadka építészeti örökségét.

Dr. Silling Léda, A szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatója elmondta, hogy Dömötör Gábor és Željko Vukelić karrierjük jelentős részét a Községközi Műemlékvédelmi Intézetben dolgozva Szabadka építészeti hagyatéka megőrzésének szentelték.

A kiállítás az építész és a fotográfus szemszögéből vizsgálja a szabadkai homlokzatokat mai fényben feltüntetve városunk történetét. A megjelenteket üdvözölte Blaskó Árpád, a Kortárs Galéria megbízott igazgatója, aki kiemelte annak jelentőségét, hogy egy ilyen kiállítás a Raichle-palotában nyílt meg.

Média Központ és Protokoll
024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek
Sportegyesületek
Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Helyi Adóügyi Titkárság
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia