Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megnyílt a Szabadkai homlokzatok: rajzok és fényképek a múlt tükrében című kiállítás

2018.08.31.

A városnapi ünnepségek keretében a szabadkai Kortárs Galériában megnyílt Dömötör Gábor és Željko Vukelić Szabadkai homlokzatok: rajzok és fényképek a múlt tükrében című rajz- és fényképkiállítása. Miroslava Babić, a Városi Tanács művelődésért felelős tagja Bogdan Laban szabadkai polgármester és a helyi önkormányzat nevében szólt az egybegyűltekhez, s elmondta, hogy Dömötör Gábor rajzaiban és Željko Vukelić fényképein a homlokzatok mögött azoknak az embereknek és családoknak a története bújik meg, akik a szecesszió városának jelenét és jövőjét formálták, alakították.

12073_1.jpg

Tekintetünkben váltakozik a Városháza, a Zsinagóga négy kupolája, a négy égtáj és az univerzum, a Dömötör-palota, Roznovszky József bérpalotája, a Léovics-palota... Dömötör Gábor műépítész tussal és akvarellel, Željko Vukelić a fényképezőgép objektívével kapart a mindennapok patinája alá, figyelmesen feltárva a falakon a finom, játékos vonalakat és színeket, a lobogó színű és mintájú vitrázsokat, a kerámiában, kovácsoltvasban, sárga- és vörösrézben rejtőző gyönyörű részleteket. A berámázott rajzok és fényképek a bennünket a XIX. század végéhez, a XX. század elejéhez fűző szálakról időgépként repítenek vissza az avantgárd életstílushoz, a felületen a mozgás érzetét keltő színek ornamentikájához, amelyben a monotóniát a harmónia és a kontraszt kompozíciója akadályozza meg. A színes virágok, a tulipánok, a rózsák, a pávatollak, a nők képezik az Art nouveau jól felismerhető építészeti stílusát – mondta Miroslava Babić, hozzátéve, hogy ez a kiállítás a legszebb módon népszerűsíti Szabadka építészeti örökségét.

Dr. Silling Léda, A szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatója elmondta, hogy Dömötör Gábor és Željko Vukelić karrierjük jelentős részét a Községközi Műemlékvédelmi Intézetben dolgozva Szabadka építészeti hagyatéka megőrzésének szentelték.

A kiállítás az építész és a fotográfus szemszögéből vizsgálja a szabadkai homlokzatokat mai fényben feltüntetve városunk történetét. A megjelenteket üdvözölte Blaskó Árpád, a Kortárs Galéria megbízott igazgatója, aki kiemelte annak jelentőségét, hogy egy ilyen kiállítás a Raichle-palotában nyílt meg.