Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadkán üzembe helyezték az első elektromos autó-töltőállomást

2018.09.06.

Nemanja Simović, a szabadkai Városi Tanács tagja, valamint Nataša Lulić, a Pro credit Bank szabadkai kirendeltségének igazgatója ma a Dušan cár utca 3-as szám alatt (a ProCredit Bank kirendeltsége előtt) üzembe helyezték városunkban az első elektromos autó-töltő állomást. A projektet együttesen valósította meg Szabadka Város és a belgrádi ProCredit Bank Rt.

12087_1.jpg  

Az elektromos töltőállomást a ProCredit Bank illetékeseinek a kezdeményezésére építették be – mondta ebből az alkalomból Nemanja Simović, hozzátéve, hogy az elektromos autó-töltő állomás építésével kapcsolatos viszonyokat szabályozó szerződés alapján Szabadka Város és a belgrádi ProCredit Bank Rt. abban állapodtak meg, hogy a Bank pénzeli a jogszabályokon alapuló műszaki és tervdokumentációt, Szabadka Város pedig beszerezte a töltőállomás megépítéséhez szükséges összes engedélyt és jóváhagyást.

- Szabadka Város saját költségén kiaszfaltozta a bankkirendeltség előtti közterület egy részét és egy parkolóhelyet jelölt ki, amelyet minden tulajdonos igénybe vehet az elektromos autók töltésére. Közismert, hogy Európában jelenleg több mint egymillió elektromos autó van forgalomban. Szabadkán eddig hat ilyen járművet jegyeztek be – két elektromos és négy hibrid autót. Mivel Szabadka a határ közelében fekszik és más államokból sok jármű halad át a városon, beleértve az elektromos autókat is, úgy vélem, hogy ezzel követjük az európai irányzatokat. Ez egyúttal azt is bizonyítja, hogy a városvezetés gondot visel a környezetvédelemről is - emelte ki Simović.

Nataša Lulić elmondta, hogy az első szabadkai elektromos autó-töltőállomás még egy bizonyíték arra, hogy a ProCredit Bank a tiszta beruházások hitelezésére fókuszál.

- A ProCredit Bank gépparkjában 15 elektromos autó található. Szabadka mellett elektromos autó-töltőállomás lett telepítve Újvidéken, Belgrádban, Nišben és Kragujevácon. A Szabadkán megvalósított projekt értéke 5.000 euró. A teljesen feltöltött autó optimális sebességgel mintegy 160 kilométert tehet meg. Az elektromos autó feltöltése mintegy 5 és fél órát vesz igénybe, csökkent a széndioxid-kibocsátás, egy ilyen gépkocsival 100 kilométeres út megtétele egy euróba kerül. Az elektromos autó feltöltése ingyenes – mondta Nataša Lulić.

Szerbiában idén május végén 128 elektromos és 204 hibrid autó volt bejegyezve.

12087_2.jpg