Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megkezdődött a 29. Szüreti Napok rendezvénysorozata

2018.09.08.

A gyümölcs- és veteménybetakarítás, a borkészítés, valamint a gyümölcsösökben és szőlőkben folyó munkálatok befejezésének ünnepét, a Szüreti Napok rendezvénysorozatát ma nyitották meg a palicsi Vigadóban és a tóparti sétányon. A 29. Szüreti Napok szüreti királynőjévé Viktorija Crnkovićot, az Egészségügyi Iskola 16 éves tanulóját választották meg, az év szőlőcsősze titulust pedig a tavankúti Petar Dulić szőlőtermelő érdemelte ki.

12093_1.jpg

Az idei szüretről szóló jelentést ő nyújtotta át Srđan Samardžićnak, a Városi Tanács turizmusért, beruházásokért és nemzetközi együttműködésért felelős tagjának.

- Ez a rendezvény Palics és Szabadka gazdag és sokrétű – sport, kulturális és turisztikai - kínálatának egy kis mozaikkockája, amely hozzájárul ahhoz, hogy Palics visszanyerje régi fényét – emelte ki Samardžić, aki a termelőknek tele pincéket, termésben gazdag éveket kívánt.

12093_2.jpg

A hagyományosan gazdag gyümölcs- és zöldségkínálat mellett kézműves vásár, bor-sajt- és mézutca várta a látogatókat, a Zenei Pavilonban megrendezett műsor mellett egy újdonságot is bevezettek: a Palicsi Szörny elnevezésű palicsi kézműves sörfesztivált, amelyet a Szabadtéri Színpad bejáratánál tartottak meg. A látogatók magyar kézműves sörök mellett megkóstolhatták a Tron, a Dorćol és a Ravangrad Sörgyárak söreit is.

- Nagyon elégedettek vagyunk az idei Szüreti Napokkal. Kitűnő a látogatottsága, szép az idő és a kiállítók is elégedettek. Noha a Szüreti Napokkal egyidejűleg több hasonló rendezvény is van a környéken, az idén is több mint 150 kiállító jött el, gazdag a program és sok az elégedett látogató – emelte ki Nebojša Daraboš, a Palics Park Vállalat igazgatója.

A Vigadóban megnyílt a Kortárs Szerb Karikatúra Napjai elnevezésű kiállítás a Borlovagok témájára.

12093_3.jpg

A zsűri a legjobb karikatúrává Goran Čeličanin varvarini alkotó Srce című művét választotta, a második díjat a NIN ismert karikaturistája, Jugoslav Vlahović, a harmadik díjat pedig Laza Srdanović – Dikan, a Politikin zabavnik karikatúra- és képregény-rajzolója érdemelte ki. A szabadkai Borlovagrend Kristina Radojčin fiatal szabadkai alkotónak ítélte oda a karikatúra különdíjat.

Vasárnap, szeptember 9-én a félszigeten rendezik meg a marhapörkölt-főző versenyt, valamint a legjobb házi torta- és kalácsversenyt is. Emellett megrendezik a szüreti gyermekjátékokat, a Drvence (Fácska) babaelőadást, a kis zseni műhelyt és tombolát a gyermekek számára.