Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Bogdan Laban polgármester Beraneba látogatott

2018.09.10.

Berane Község és Szabadka Város együttműködési megállapodásának aláírása alkalmából Dragoslav Šćekić, községi elnök vendégül látta Bogdan Laban szabadkai polgármestert.

12096_1.jpg

Šćekić elnök elégedettségének adott hangot a látogatás kapcsán és megköszönte szabadkai kollégájának, hogy elfogadta a meghívást.

- Bogdan Laban szabadkai polgármester úr mai beranei látogatása a testvérvárosi kapcsolatok felvételéről szóló megállapodás eredménye, amire nagyon büszkék vagyunk. A jövőbeni együttműködés keretében nagyon fontos, hogy városaink kapcsolatba lépjenek egymással, aminek célja az egymás közti viszonyok erősítése. A megállapodás aláírásával erősödik az együttműködés a gazdaság, a kultúra, a sport, a turizmus... terén - emelte ki Šćekić.

Aláhúzta, hogy a mai megbeszélésen szó volt a Bar – Boljare autóút építéséről is, amely javítja Berane kapcsolatait Montenegró középső, illetve déli részeivel.

- Az autóút építésével városunkban lehetővé válik új munkahelyek megnyitása. A közlekedési infrastruktúra az előfeltétele annak, hogy a befektetők képviseleteket nyissanak nálunk, ami automatikusan hozzájárul polgáraink életszínvonalának a növeléséhez, és általában a gazdasági összkép javításához – hangsúlyozta Šćekić elnök.

Hozzátette, hogy Berane számára jelentős ez az együttműködés, mivel Szabadka fejlettségét tekintve a nagy lehetőségek városa, illetve azt testesíti meg, aminek következnie kell, ha befejeződik az autóút építése Szerbia felé.

- Meggyőződésünk, hogy a testvérvárosi kapcsolatok felvétele hozzájárul a városok és az emberek közötti kapcsolatok erősítéséhez, idővel pedig megvalósul az egyetemisták és a tanulók cseréje is. Községünk nyitott a községekkel és városokkal való együttműködés minden formájára, mind közvetlen, mind pedig tágabb környezetünkből – mondta Dragoslav Šćekić.

Szabadka polgármestere számára nagy megtiszteltetés, hogy Beraneban lehet, s hogy a testvérvárosi kapcsolatokat az együttműködés javítására fordíthatjuk.

- Beranei látogatásunk után arra számítok, hogy intenzívebb lesz az együttműködésünk minden területen, különösen a gazdasági fejlődéssel kapcsolatos tapasztalatcserét illetően, amire bizonyosan mindkét félnek szüksége van. Szabadkán igen fejlett a gazdasági tevékenység.  A munkanélküliség jelenleg hét százalékos. Néhány erős, világhírű cégnek van nálunk képviselete, amelyek csak az ipari övezetben több mint 6.500 embert foglalkoztatnak. Természetesen ehhez hozzájárul a város kedvező földrajzi fekvése is. Szabadkának kijárata van a 10-es közúti folyosóra és ilyen értelemben Európa kapujának számít. Az új munkahelyek megnyitása mellett nagy figyelmet fordítunk a közlekedési és a kommunális infrastruktúrára – emelte ki Bogdan Laban.

A folytatásban elmondta, hogy a turizmussal kapcsolatos tapasztalatainkat jelentős mértékben hasznosíthatják Beraneban és környékén.

- A Palicsi-tó és a gyógyfürdői turizmus fejlesztése lehetőséget kínál ennek a térségnek is. A jövőben az etno- és a falusi turizmushoz szükséges feltételek megteremtésén kell fáradoznunk, ami a mi esetünkben a tanyákat jelenti, ehhez pedig mindenképpen szükség van az állami támogatásra – mondta Laban polgármester, hangsúlyozva, hogy az autóút építése fontos Berane község fejlődésére nézve, többek között a két testvérváros kapcsolatai szempontjából is.

Laban polgármester egy festményt nyújtott át Šćekić községi elnöknek, amelyet Szabadka Város ajándékozott Berane községnek.