Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Szabadkán Regionális Innovációs Start-up Központ nyílik

2018.09.10.

Az év végéig Szabadkán Regionális Innovációs Start-up Központ nyílik, mivel hétfőn aláírták a szerződést több mint 40 millió dinár biztosításáról Szabadka Város és a Közgazdasági Kar közös projektjének a megvalósítására.

12102_1.jpg

A Regionális Innovációs Start-up Központ, amelynek célja az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet területén előmozdítani az innovációs és vállalkozói potenciált, az egykori Intézet, illetve a szabadkai Közgazdasági Kar ügyviteli épületében kap majd helyet. Dr. Aleksandar Grubor, a Kar dékánja szerint a projekt három ütemben valósul meg, amelyek közül az első felöleli a mintegy 800 méteres terület, pontosabban az épület földszintje és I. emelete rendeltetésének a megváltoztatását és átépítését.

- A földszinten lesznek az üléstermek, nagy konferencia terem, valamint az open space rész és kávézó, ahol az egyetemisták és a vállalkozók társaloghatnak. Az első emeleten hat terem készül a vállalkozói csoportok számára, mivel mindegyik terem négy-négy személyre lesz felszerelve. Emellett két coworking területet alakítunk ki 22 freelancer (szabadúszó vállalkozó) számára, továbbá még egy üléstermet, ahol a vállalkozók vendégül láthatják üzletfeleiket. A projektben szerepel egy kisebb terem az oktatásra-képzésre, amely az egyetemisták képzését, városunk és környékünk sikeres vállalkozóinak a bemutatkozására, illetve két Skype-fülke kialakítása a Skype-on történő kommunikációra – nyilatkozta a subotica.com portálnak Aleksandar Grubor.

A másik két ütem a helyiségek korszerű felszerelését irányozza elő, majd következik a központ beüzemelése, valamint minden olyan tevékenység megvalósítása, amelyet az első üzleti évre terveznek. Mint azt dr. Grubor kiemelte, a Regionális Innovációs Start-uo Központ minden egyetemi hallgató és fiatal vállalkozó rendelkezésére áll, akik elsősorban az informatikai technológiákra épülő üzleti vállalkozásokkal kívánnak foglalkozni.

- Az a tapasztalatunk, hogy az IT szektor mérnökei kiválóak, de hiányzik nekik az üzleti logika, ezért számos példával rendelkezünk arra, hogy az IT mérnökök a Közgazdasági Kar marketing-, menedzsment-, vagy pénzügyi képesítésű hallgatóit alkalmazzák. Emiatt a Központot nem csupán a Közgazdasági Kar hallgatóinak szánjuk, hanem a Műszaki Főiskola, az Építőmérnöki Kar hallgatóinak is, továbbá a fiatal vállalkozóknak, akikről reméljük, hogy épp itt alakítanak ki hálózatot és alakítanak ki multidiszciplináris csoportokat, hogy a tudás és a tapasztalatok szinergiájával fejlesszék ki jó üzleti vállalkozásukat – emelte ki dr. Grubor.

Az első vállalkozások létrehozásakor az egyetemi hallgatók és fiatal vállalkozók rendelkezésére állnak a tanárok, előadók és konzulensek, akik már rendelkeznek bizonyos vállalkozói tapasztalattal, hogy minél jobban segíthessenek a fiataloknak a vállalkozás inkubáció előtti időszakában.

- A mentorok csak azok lehetnek, akik már átmentek a vállalat inkubációs időszakán és már mögöttük van a vállalkozások ügyvitelének legsérülékenyebb, három éves kezdeti időszaka. A mentorok mellett a segítségükre lesznek konzulensek és vállalkozók Szabadkáról, Újvidékről, Belgrádból, de még a szomszédos országokból is. A lényeg, hogy városunkban megakadályozzuk a vállalkozások elvándorlását más központok felé.  Ha a mi országunkat nézzük, akkor az elsősorban Újvidék, más országokat figyelembe véve pedig Magyarországról és Horvátországról beszélhetünk. Célunk, hogy itt teremtsük meg a feltételeket, hogy támogatást nyújtsunk nekik az inkubáció előtti időszakban, az ötlet létrejötténél és kifejlesztésénél, illetve a vállalkozás fejlődésében – üzente a Közgazdasági Kar dékánja.

12102_2.jpg

A szerződést a szerb Kormányban ma írta alá Nenad Popović, innovációért és technológiai fejlődésért felelős tárca nélküli miniszter, Zagorka Panić, Szabadka polgármesteri tanácsosa és dr. Aleksandar Grubor, a Közgazdasági Kar dékánja. Az Innovációs és Technológiai Fejlesztési Minisztériumnak nyolc napon belül kell átutalnia az eszközöket, ezt követően pedig a lehető legrövidebb időn belül ki kell írni a közbeszerzést. A projekt mindhárom ütemét az év végéig meg kell valósítani, hogy Szabadkán addigra létrejöhessen  a Regionális Innovációs Start-up Központ.