Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Megnyílt a 25. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál

2018.09.16.

A Kis Herceg Életmű-díjak átadásával ma Szabadkán megnyílt a jubiláris, 25. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál. A világ egyik legismertebb gyermekszínházi fesztiválján az elismerést Pop Dušan Đurđev és Vjeslav Hejno vette át.

12105_1.jpg

Bogdan Laban, Szabadka polgármestere a szabadkai Gyermekszínházban megjelent vendégek üdvözlésekor elmondta, hogy ez a város szeptember 21-ig Európának ebben a részében a gyermekszínházi művészet központja lesz.

Az egyik legjelentősebb gyermekszínházi fesztivál 25., jubiláris kiadása áll előttünk, amely egyértelmű fejlődési jövőképével kihatással volt a világ kortárs bábszínházi irányzataira és fejlődésére – emelte ki Laban polgármester.

Ebben az időszakban – mondta – Szabadka lesz a bábozás, a gyermeki öröm és elégedettség székvárosa.

„Az élet visszaadja azt, amit másoknak adunk” – mondta Ivo Andrić.  Épp ezért a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál értéke korlátlan ideig tart. Minden körülötte mulandó, csak a Fesztivál tartós – hangsúlyozta Bogdan Laban.

Kiemelte, hogy a fesztivál megérdemli az önkormányzat, vajdaság Autonóm tartomány és a Szerb Köztársaság támogatását is, s annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a fesztivál idén is pozitív üzenetet sugároz Szabadkáról és országunkról.

A fesztiváli évforduló megünneplésének külön programja a kínai gyermekszínházról szól, s ebben előadásokat láthatunk a pekingi Kínai Nemzeti Gyermekszínház, valamint a sanghai Színművészeti Akadémia repertoárjából.

Xu Hong, Kína belgrádi Nagykövetségének kulturális attaséja úgy ítélte meg, hogy a két ország baráti kapcsolatokat ápol, nem csupán a politikában, hanem a gazdaságban és a kultúrában is.

12105_3.jpg

– A kínai gyermekszínházi művészetet drámai és bábelőadásokkal mutatjuk be, a távol-kelet színházi mestereinek ügyességén keresztül. A régi technikák és a korszerű alkotások ötvözetén keresztül olyan történeteket ismerhetnek meg, amelyek századok óta szórakoztatnak, tanítják a gyermekeket és a felnőtteket, s a kínai kultúra, valamint filozófia lényegét képviselik – mondta Hong.

Minden látogatót meghívott, hogy a Szabadegyetem kiállítótermében tekintse meg a Színpompás árnyak és bábok című, a ma délután megnyílt, rendkívül érdekes kiállítást a chengdui Árnyszínházi Múzeum rendezésében, amely ennek a művészeti irányzatnak a legnagyobb gyűjteményével rendelkezik.

A megnyitóünnepség keretében a Kis Herceg Életmű-díjat, amelyet a fesztivál a kultúra és a gyermekszínházi művészet fejlődéséhez való kimagasló hozzájárulásért ítél oda, Pop Dušan Đurđev, ismert gyermekírónk, a Zmaj Gyermekjátékok sokéves igazgatója, valamint Vjeslav Hejno, ismert lengyel színházművészeti tanár, színész, rendező, pedagógus és irodalmár vette át. A díjakat Bogdan Laban polgármester nyújtotta át.

A Fesztivál megnyitóünnepségén a Sveti Roman Melod templomi gyermekkórus adta elő a fesztiváli himnusznak számító Pustite decu nek rastu (szöveg: Milivoje Mrkić, zene: Arsen Dedić) című dalt.  A műsort a szabadkai Mladost IME tagjai, valamint a szabadkai Zeneiskola etno ének-szakának tanulói tették színesebbé.

A megnyitóünnepséget követően a versenyprogramot a lengyelországi, bedzini Jan Dorman Gyermekszínház Tiha című előadása nyitotta meg, amely Malina Prześluga szláv mitológia által inspirált eredeti szövege nyomán készült.

A szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál szeptember 21-ig tart, a jubiláris rendezvény versenyműsorában pedig a világ 12 országának 14 gyermekszínháza mutatja be látványos és érdekes előadásait.

12105_2.jpg