Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Hírek

Megünnepelték az európai együttműködés napját

2018.09.15.

Újhelyi Ákos, a szabadkai Városi Tanács tagja ma a palicsi Ábrahám Vendéglő előtt találkozott a Zákányszék (Magyarország) – Ásotthalom (Magyarország) – Palics (Szerbia) kerékpártúra képviselőivel. A találkozóra az európai együttműködés napja (szeptember 21.) alkalmából került sor, az Opti-Bike projekt keretében, melyet az Interreg-IPA Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program finanszíroz.  A találkozón jelen volt Dobrotka Ágnes, az Interreg-IPA Program Közös Titkárságának projekt-menedzsere, a tompai és ásotthalmi partnerek, valamint a projekt pénzügyi asszisztense, Kikity Andrea.

12106_1.jpg

Újhelyi Ákos a sajtó képviselőihez szólva elmondta, hogy büszke az Opti-Bike projektre, amelynek keretében megrendezték a mai kerékpártúrát.

12106_2.jpg

- Az Opti-Bike projekt teljes költségvetése 2,5 millió euró, amelynek 85 százalékát az Európai Unió, a fennmaradt 15 százalékot pedig az önkormányzat biztosította. A projektnek köszönhetően a következő évben 8 kilométer hosszan építünk kerékpárutakat, és elkészül a tervdokumentáció további 30 kilométernyi kerékpárútra. A projektpartnerek a magyarországi Ásotthalom és Tompa települések. Az év végéig kiírjuk a közbeszerzést, jövőre pedig megkezdjük a projekt megvalósítását – emelte ki Újhelyi Ákos.

Dobrotka Ágnes elégedettségének adott hangot, amiért részt vehetett a mintegy 17 kilométeres kerékpártúrán, amelyet az Opti-Bike projekt keretében rendeztek meg. Az a projektet közösen valósítja meg Ásotthalom község önkormányzata, mint 1. partner, vezető kedvezményezettként Szabadka Város és Tompa Város önkormányzata, mint 2. partner.

12106_3.jpg

- Ez a túra az európai együttműködés napja alkalmából rendezett esemény-sorozat 3. része, amely a Magyarország és Szerbia közötti határátkelők és összekötő utak kapacitásának a növeléséről tanúskodik, rámutatva ennek a kapacitás-növelésnek és a fenntartható közlekedésnek a fontosságára. A projekt célja, hogy új kerékpárutak építésével könnyítse meg, illetve gyorsítsa fel a járművek és a kerékpárosok közlekedését a térségben. A kerékpárút Magyarországon összeköti Ásotthalmot és Tompát, Szerbiában pedig Szabadka Várost, Királyhalmát, valamint Kelebiát – mondta Dobrotka Ágnes.

12106_4.jpg