Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktualitások

Felújították a Szabadka 2 és Szabadka 1 trafóállomásokat

2018.09.20.

A Szerb Villanygazdaság két szabadkai nagyfeszültségű transzformátorállomás felújítására összesen három millió eurót költött – nyilatkozta Milorad Grčić, a SZVG megbízott igazgatója, aki ma munkatársai és Dragi Vučković észak-bácskai körzeti kormánybiztos kíséretében bejárta a felújított Szabadka 2 és Szabadka 1 trafóállomásokat. A korszerűsített létesítmények a polgárok és a gazdaság számára jobb áramellátást biztosít.

12119_1.jpg

Grčić a sajtó képviselőinek elmondta, hogy a trafóállomások felújítása rendkívül jelentős Szabadka további ipari fejlődése és az új befektetők megnyerése szempontjából.

- Szabadka Város Szerbia északi részén az egyik legfontosabb város, régió és ipari központ. Az ipari fejlődéshez biztosítani kell az infrastruktúrát, ennek pedig szerves része az áramellátás – emelte ki Grčić.

Emlékeztetett rá, hogy a Szabadka 1-es trafóállomás Szerbiának ezen a részén a legrégebbi trafóállomás, amely még 1959-ben épült.

- Ha hiszik, ha nem, a mostani felújításig csak javítások történtek és a pillanatnyi üzemzavarokat hárították el. 59 év után ez a trafóállomás először lett felújítva, korszerűsítve, s ezzel megnöveltük a kapacitását is. Ezáltal megteremtődtek a feltételek, hogy az új befektetők új gyárakat építhessenek – mondta Grčić, hozzátéve, hogy a Szabadka 2-es trafóállomás 1976-ban épült, a felújítással megnövelték a kapacitását, a felújítás pedig lehetővé teszi új fogyasztók bekapcsolását.

Szavai szerint most mindent digitalizáltak, távirányításúvá tették, így most áramszünet esetén gyorsan lehet reagálni.

- Szabadka egyébként az áramellátást illetően a többi várostól abban különbözik, hogy kétoldali ellátása van, vagyis az stabil. Ha az egyik oldalon valami történik, abban a pillanatban az áramellátás a másik oldalra vált és helyreáll a a hálózat, de Szabadkát egyébként négy oldalról lehet ellátni - hangsúlyozta Grčić.

Gratulált a szabadkai városi szerveknek a gyorsaságért, amelyet a projekt megvalósításához szükséges ügyintézésben mutattak fel.

Leszögezte, hogy ezen a téren Szabadka és Čačak a többi szerbiai város előtt jár, majd megjegyezte, hogy Szerbiában sok transzformátorállomás vár még felújításra. Az előző években sok minden történt, de évtizedekig visszamenően a sürgős javítások mellett szinte semmi mást nem végeztek.

- Hála Istennek ma Szerbia Aleksandar Vučić politikájának köszönhetően pénzügyileg és gazdaságilag a virágzását éri, ahhoz pedig, hogy ez az irányzat folytatódjon, szükség van az infrastruktúrára, amelyben két alapvető dolog van: az úthálózat és az elektromos energiával való ellátás.  Feladatunk minden város, település, helyi közösség számára biztosítani az áramellátást a szükségletek szintjétől függően - mondta Grčić.

Dragi Vučković köszönetet mondott Grčićnek a látogatásért, hangsúlyozva, hogy több évtizede ez az első igazgatói látogatás ebből a vállalatból.

- Nagy köszönet jár a Szabadka 1-es és a Szabadka 2-es trafóállomások felújításáért, s amiért ez prioritást jelentett a SZVG számára – mondta Vučković.

Szabadka bővítette energetikai kapacitásait s az áramellátást illetően biztosította önmaga számára a jövőt, a stabil áramellátást pedig különösen megérzik majd Sándor és Új-Zsednik települések lakói, de Szabadka déli, délkeleti és délnyugati részei is.

- Amikor a befektetőkkel tárgyalnak, nagyon érdekli őket, hogy mi a helyzet az infrastruktúrával és az áramellátással. Szabadkának van jövője ls ezért köszönetet mondunk a szerb Kormánynak és a villanygazdaságnak – mondta Vučković.